Konačno: Pao prvi optužni prijedlog za zločin iz mržnje na splitskom Gay Prideu

PAO JE i prvi optužni prijedlog za zločin iz mržnje splitskom Gay Prideu. Radi se o 47-godišnjem D. M., kojeg je splitska policija jutros privela u istražni centar splitskog Županijskog suda.

"Cigani, majku vam jebem pedersku!"

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu ga tereti za nasilničko ponašanje počinjeno iz mržnje. Sa stubišta koje vodi na Prokurative, sudionicima gay povorke dovikivao je: "Ubij, ubij pedera! Majku vam jebem u pičku! Cigani, cigani! Majku vam jebem pedersku!"

Pri tome je, navodi se u prijedlogu, gestikulirao rukama u pravcu sudionika parade, a što je kod istih stvorilo strah i osjećaj poniženja te dovelo do otežanog odvijanja manifestacije. Izgrednik se nalazio u grupi građana, no bio je na korak dvojici policajaca iz osiguranja, koji su bez reakcije promatrali njegovo divljanje, premda su ga vrlo lako mogli u tome osujetiti i privesti. Nisu to učinili.

Ukoliko ga proglase krivim, može biti osuđen na šest mjeseci do pet godina zatvora zbog posebnog uvredljivog nasilničkog ponašanja počinjenog u grupi, kao i do godinu dana zatvora zbog kršenja prava na javni prosvjed. S obzirom da se radi o zločinu iz mržnje, to će za sud biti otegotna okolnost.

U policiji opsadno stanje, privode na tekućoj traci...

Inače, nakon početne nirvane, u PU splitsko-dalmatinskoj zavladalo je opsadno stanje. Na obradi se zbog nemira na rivi nalazi 30-ak osoba. I jutros su priveli nekoliko osoba, a privođenja u istražni centar nastavit će se tijekom dana.

Pročitajte više