Kongres je izglasao važnu rezoluciju, to je bitan korak prema opozivu Trumpa

Foto: EPA

AMERIČKI Zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati izglasovao je rezoluciju o pravilima za istragu za opoziv predsjednika Donalda Trumpa koju vode demokrati o navodnom pokušaju predsjednika da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži zbog korupcije njegova političkog protivnika.

Mjera koju je donio američki Kongres omogućit će da istraga krene u javnu sferu te se ovdje nije radilo o glasovanju o opozivu američkog predsjednika.

Nijedan republikanac nije podržao rezoluciju

Rezoluciju su podržala 232 zastupnika, a protiv ih je bilo 196. 

Dvoje demokrata glasalo je protiv, a nijedan republikanac nije ju podržao. 

"To je nepošteno, protuustavno i temeljno protuamerički", reagirala je Bijela kuća. Republikanski zastupnici su upozorili da se radi o "maskaradi" kojom se pokušava poništiti rezultate izbora 2016.

Na ovu odluku Predstavničkog doma reagirao je i Donald Trump objavivši na Twitteru kako se radi o "najvećem lovu na vještice u američkoj povijesti". 

Podsjetimo, Nancy Pelosi je 24. rujna odlučila uključiti svoju stranku u opasan put opoziva nakon otkrića telefonskog poziva između Donalda Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija sredinom ljeta.

Tijekom tog razgovora republikanski predsjednik je tražio od svog sugovornika da prouči Trumpovog demokratskog protivnika Joea Bidena i poslovanje njegovog sina Huntera u Ukrajini.

Demokrati ga optužuju da je zlorabio svoju moć u osobne svrhe, jer bi mu Joe Biden mogao biti ozbiljan protivnik na predsjedničkim izborima 2020. Predsjednik Trump tvrdi da se protiv njega vodi "državni udar" i da je taj telefonski razgovor bio "besprijekoran".

Pročitajte više