Kosovski mediji o jučerašnjoj raspravi Vijeća sigurnosti o Kosovu

GOTOVO svi kosovski dnevnici na albanskom u petak opširno javljaju o jučerašnjoj raspravi Vijeća sigurnosti UNa o stanju na Kosovu, nakon najnovijeg izvješća glavnoga tajnika UNa Kofi Annana.

Kosovski dnevnici navode kako su predstavnici država članica Vijeća, koji su sudjelovali u raspravi, zatražili od kosovara i njihovih čelnika da se ubuduće fokusiraju na provedbu standarda za Kosovo što je glavni put ka definiranju političkog statusa Kosova.

Ističu također da su zadaće koje treba ispuniti vladavina zakona, nastavak dijaloga, reforme lokalne vlasti i sudjelovanje svih zajednica u izborima.

Dnevnik Zeri navodi kako je VS ocijenilo da je postignut ograničeni ali ipak ohrabrujući napredak na Kosovu nakon ožujskih nemira. Taj dnevnik upozorava da je neprihvatljivo nesudjelovanje UNMIK-a i kosovskih institucija u raspravi Vijeća sigurnosti o Kosovu.

Zeri također kritizira službeni Beograd za kojega kaže da sprečava dijalog s Prištinom, dodajući da se i u izvješću glavnog tajnika među ostalim jasno navodi da je upravo Beograd taj koji se protivi nastavku dijaloga.

Dnevnik Koha Ditore navodi da su predstavnici SAD-a i Velike Britanije rekli kako UNMIK na Kosovu ubuduće treba imati više ulogu monitoringa, a da kosovarima treba dati veće ovlasti i odgovornosti.

Gotovo svi predstavnici su se usuglasili da je odluka Srba da bojkotiraju kosovske izbora velika greška.

(Hina) xbb ymaš

Pročitajte više