Kriza vlasti u Belgiji: Od 1. lipnja će EU-om predsjedati vlada u ostavci?

POLITIČKA kriza u Belgiji čini se, svakim je danom sve zapletenija. Kralj Albert II je početkom tjedna, nakon propalih pregovora i pokušaja posredovanja, prihvatio ostavku premijera Yvesa Leterma koji je 22. travnja izazvao izlazak flamanskih liberala iz petostranačke koalicije. Prema mišljenju belgijskih analitičar razrješenje političke krize u Belgiji može imati dva scenarija: kralj će imenovati novoga mandatara koji će pokušati sastaviti novu vladu ili će raspustiti parlament što će izazvati raspisivanje izvanrednih izbora.

Prva opcija je malo vjerojatna jer bi formiranje nove vlade mogli izvršiti samo flamanski socijalisti, ali je njihova predsjednica Caroline Gennez tu mogućnost odbacila. Ako Gennez ustraje na toj odluci i nakon razgovora s kraljem, Belgija će imati izbore nakon samo godinu dana od prethodnih. Sve ostale flamanske parlamentarne stranke, osim kršćanskih demokrata, pripadaju krajnjoj desnici ili nacionalistima te stoga ne mogu tražiti sudjelovanje u sastavu nove vlade.

Prema belgijskim zakonima, izbori moraju biti raspisani 30 dana nakon raspuštanja parlamenta, te se kao najvjerojatniji datum spominje 6. ili 13. lipanj. To znači da će Belgija od 1. lipnja predsjedati EU vladom u ostavci, a tijekom tog vremena Yves Leterme mora, prema kraljevoj odluci, voditi tekuće poslove do formiranja nove vlade. Nakon izbora u lipnju 2007. godine, Belgijanci su čekali devet mjeseci do uspješnog formiranja kabineta premijera, pa se ovaj put nadaju da će ipak taj proces biti brži.

Pročitajte više