Krpan: Ne smjenjuju me zbog financija već sukoba sa Šostarom

RAVNATELJ Opće bolnice Sveti Duh Dalibor Krpan ustvrdio je danas da razlog za njegovu smjenu, koju traži pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar, nije financijsko poslovanje bolnice već sukobi oko "slučaja Kurjak" i izgradnje odjela Dijalize, te odbijanje Šostarova zahtjeva za otpuštanjem 280 zaposlenih na Svetom Duhu.

Krpan je na konferenciji za novinare izjavio da inzistiranje na njegovoj smjeni podsjeća na "već viđene scenarije", poput smjene bivšeg ravnatelja KBC-a Zagreb Josipa Paladina.

Budući da je staro Upravno vijeće bolnice nedavno ponovno izabralo Krpana za ravnatelja, unatoč zahtjevu za njegovom smjenom, Gradska skupština jučer je imenovala novo Upravno vijeće, u kojemu više nisu liječnici Ivan Kuvačić i Mladen Belicza.

"Bio je to linč uglednih liječnika i sveučilišnih profesora koji su smijenjeni bez obrazloženja i rasprave, a odgovorno su radili svoj posao", ocijenio je Krpan dodavši da nakon jučerašnjih događaja više nije zainteresiran za mjesto ravnatelja.

Kazavši kako je čuo da je "sve to maslo" dogradonačelnika Milana Bandića, Krpan je pozvao predsjednika SDP-a Ivicu Račana da se uključi u slučaj i omogući mu iznošenje istine, koju namjerava potkrijepiti revizijskim izvješćima Ekonomskog fakulteta i HUP-a.

Krpan ističe da je glavni razlog za bolničke gubitke premali bolnički proračun od 15,1 milijuna kuna mjesečno, što je donekle dovoljno za pokriće plaća (12,5 milijuna) i režijskih troškova (3,5 milijuna), ali se nikako ne mogu pokriti i troškovi za liječenje od 3,5 milijuna kuna.

"Zagreb kao vlasnik Svetog Duha dužan je sanirati bolnicu kao što je, zbog poznate financijske situaciju u zdravstvu, država to učinila s bolnicama u svojem vlasništvu, no Grad je u bolnicu u protekle četiri godine uložio svega 12 milijuna kuna", kaže Krpan.

Ukupni dugovi prema dobavljačima iznosili su na kraju studenoga 112 milijuna kuna, a gomilaju se od uvođenja sustava limita 1997. godine, budući da je bolnica uvijek dobivala premalo s obzirom na opseg medicinske djelatnosti.

"Je li menadžment kriv što troškove za liječenje nije smanjio na nulu i koga slušati, ministra Andriju Hebranga koji kaže da se pomoć treba pružiti svakom pacijentu, svoju savjest ili nekoga tko iz politikantskih razloga prikuplja bodove", upitao je Krpan.

Dodao je kako se s veledrogerijom Medikom nagodio da dug od 10 milijuna kuna za lijekove bolnica otplaćuje obročno po 900.000 kuna mjesečno, kako bi se spriječila ovrha i blokada računa koju je Medika namjeravala zatražiti.

Ističe da za to nije trebao tražiti odobrenje Upravnog vijeća i Grada, kako tvrdi Šostar, jer nije riječ o investicijama već vraćanju duga.

Pročitajte više