Kučma: Europa je danas slobodna i demokratska zahvaljujući Ukrajini

UKRAJINSKI predsjednik Leonid Kučma htio je u srijedu u prigodi obilježavanja 60. obljetnice oslobođenja Ukrajine "podsjetiti Europu" da za današnju "slobodu i demokraciju" može zahvaliti ukrajinskim vojnicima koji su se borili u Drugom svjetskom ratu.

"Europa je postala slobodna zahvaljujući pobjedi naših vojnika", izjavio je Kučma u govoru u prigodi otvaranja proslave 60. obljetnice oslobađanja Ukrajine od postrojba nacističke Njemačke.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, azerbejdžanski Ilham Alijev i bjeloruski Aleksander Lukašenko nazočili su proslavi, kao i ukrajinski premijer Viktor Janukovič, kandidat na predsjedničkim izborima koji će se u Ukrajini održati sljedeće nedjelje.

"Mi nismo susjedi Europe, mi smo Europljani i to odavno, bez obzira kakav ćemo status dobiti i kakav bi nam htjeli dati", dodao je ukrajinski predsjednik.

Ukrajina 2011. želi početi pregovore o ulasku u Europsku uniju, ali je potonja bila vrlo suzdržana zbog povreda demokratskih načela u zemljama bivšeg SSSR-a.

Kijev je nedavno zaslužio opomenu EU-a i Sjedinjenih Država zbog "nedemokratskog" tijeka svoje predsjedničke utrke.

Predsjednik je u vezi s tom vrlo napetom utrkom napao one koji pokušavaju podijeliti Ukrajinu na istok i zapad i "oživiti revolucionarni duh" kako bi ostvarili političke ambicije, smjerajući na pristaše oporbenog kandidata Viktora Juščenka.

Pročitajte više