"labuđe jezero" u hnk u zagrebu s likovima iz hrvatske povijesti

Balet "Labuđe jezero" Petra Iljiča Čajkovskog u dramaturgiji, koreografiji i režiji Dinka Bogdanića premijerno će biti izveden u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) 12. prosinca u Zagrebu, najavio je na današnjoj konferenciji za novinstvo Bogdanić. L

Riječ je o prvoj ovosezonskoj baletnoj praizvedbi u toj kazališnoj kući, a novost je da je Bogdanić radnju "Labuđeg jezera" smjestio u zagrebački park Maksimir i na njegova jezera u vrijeme s početka 19. stoljeća.

U skladu s tim, kako je rekao, imena likova zamijenjena su osobama iz hrvatske povijesti. Tako je novo "Labuđe jezero" smješteno u doba austro-ugarske vladavine na našem području, a elemente za dramaturške pomake Bogdanić je uzeo iz romana "Republikanci" Marije Jurić-Zagorke u kojemu je glavni lik Maksimilijan Vrhovac. Bogdanić, inače ravnatelj Baleta HNK, najavio je kako bi sljedeće godine na ljeto ta predstava mogla biti izvedena i na otvorenom, odnosno u Maksimiru.

Naslovne uloge u praizvedbi tumače Edina Pličanić, Mihaela Devald, Jaš Otrin, George Stanciu i Svebor Sečak.

Bogdanić nije želio komentirati slučaj svojeg navodnog lošeg odnosa prema balerinama u pripremama te predstave, što su objavili mediji. Naime, potkraj studenog jedan dnevnik je objavio da je Bogdanić neprestano vrijeđao i ponižavao plesače svog ansambla, na što je reagirala i udruga B.a.B.e., ocijenivši to verbalnim i spolnim uznemiravanjem.

Na današnjoj konferenciji za novinare zbog toga su se verbalno sukobili Bogdanić i novinarka toga dnevnika, a Bogdanić je ustvrdio da su "novinari samo željni skandala".

Pročitajte više