Lani je u Europskoj uniji konzumirano 53 milijarde ilegalnih cigareta

Foto: scx.hu

U NAJNOVIJEM izvješću revizorske kuće KMPG koje je objavljeno prošli tjedan navodi se kako je u Europskoj uniji (EU) u 2015. godini konzumirano 53 milijarde ilegalnih cigareta, što je više od ukupnog broja prodanih legalnih cigareta na španjolskom tržištu.

Vlade država članica EU izgubile su gotovo 11,3 milijarde eura u poreznim prihodima zbog navedenog kaznenog djela, s obzirom na to da je svaka deseta konzumirana cigareta ilegalna, navodi se u priopćenju KPMG-a.

U ovogodišnjem izvješću analizirani su rasprostranjenost krivotvorenih, prokrijumčarenih i tzv. "Illicit White" cigareta u 28 država članica EU, uključujući Švicarsku i Norvešku, kao i razlozi koji su do toga doveli.

"Illicit White" su cigarete koje se zakonito proizvode u jednoj državi/tržištu, ali za koje postoje dokazi da su prokrijumčarene iz jedne države u drugu prilikom prijevoza na željeno tržište iz revizije na kojima su prava na distribuciju ograničena ili nepostojeća te se prodaju bez plaćanja poreza.

Na ilegalne cigarete otpada 10 % ukupne potrošnje u EU


"U 2015. godini zabilježen je neznatni pad potrošnje nezakonitih cigareta u EU. Unatoč tomu, na ukupnu potrošnju cigareta i dalje otpada značajni postotak nezakonitih duhanskih proizvoda. Razvidno je kako promjenjivo tržište nezakonitih duhanskih proizvoda i dalje utječe na države diljem EU. Ovogodišnje istraživanje pokazalo je da se udio krivotvorenih i 'Illicit White' cigareta u ukupnoj potrošnji nezakonitih duhanskih proizvoda povećao u odnosu na prethodne godine, što ukazuje na fleksibilnost u kretanju navedenih proizvoda.", kaže Charlie Simpson, glavni partner u studiji koju je proveo KPMG

Na ilegalne cigarete otpada 10 % ukupne potrošnje u EU, a njihova količina na tržištu neznatno se smanjila u odnosu na 2014. godinu, što je posljedica nekoliko čimbenika, poput poduzimanja dodatnih mjera u suzbijanju ilegalne trgovine duhanom te poboljšanja gospodarskih uvjeta.

Duhanska industrija smatra kako su strogo nadziranje dobavljačkih lanaca i razmjena podataka te provedba zakona od strane nadležnih organa zaslužni što se količina ilegalnih cigareta prokrijumčarenih u državama članica EU smanjila za 20 %. To znači da je ukupno 88 % ilegalnih cigareta prokrijumčareno iz država koje nisu članice EU.

Na "Illicit White" cigarete otpada više od trećine svih ilegalnih cigareta, dok je ukupan broj krivotvorenih cigareta narastao na 4,7 milijardi. Najveći broj od ukupno 5,3 milijarde cigareta "Illicit White" pakiran je u kutijama koje sadrže oznake na bjeloruskom jeziku.

Duhanska industrija smatra kako krijumčarenje iz različitih država i porast broja "Illicit White" cigareta ukazuju na prilagodljivost švercera koji zarađuju na nezakonitom duhanu.

Pročitajte više