Laslo pozvao seljačke udruge na ujedinjenje

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo pozvao je danas sve ozbiljne seljačke udruge na ujedinjenje u zajedničku, krovnu seljačku asocijaciju.

Ta bi organizacija, dodao je, u razgovorima i raspravama u Ministarstvu poljoprivrede, pregovorima za ulazak u EU i na drugim važnim skupovima interese seljačkog korpusa zastupala argumentirano i jedinstveno.

"Ujedinjenje svih relevantnih seljačkih udruga u krovnu organizaciju ne bi značilo njihovo gašenje, već bi one nastavile s lokalnim djelovanjem, a na razgovorima i pregovorima nastupale bi kroz krovnu seljačku udrugu za pripremu čijeg osnutka u Zagrebu smatram da je dovoljan rok od 30-ak dana", rekao je Laslo na konferenciji za novinare u Satnici Đakovačkoj.

Procijenio je kako je u zadnje vrijeme osnovano toliko seljačkih udruga da im se ni broja ne zna, da se mnoge od njih nakon osnutka više ne mogu ni sastati te da mnoge imaju tek 2-3 člana. "No, bez obzira na to, predstavnici svih tih udruga i udrugica žele prisustvovati raspravama i pregovorima u ministarstvu gdje mnogi od njih nastupaju sasvim neargumentirano i neupućeno", tvrdi Laslo.

Među svim seljačkim udrugama najstariji je ZUSSB koji je, kaže Laslo, osnovan radi interesa seljaka svih pet slavonskih županija i u radu postiže rezultate. "No, onda se upetljala politika i brojne su stranke počele osnivati svoje seljačke udruge, ne radi seljačkog, već svog interesa. Stoga, buduća krovna seljačka udruga ne smije biti vezana ni za jednu stranku", rekao je Laslo.

Tajnik ZUSSB-a Stanko Zdravčević govorio je što treba učiniti za agrar prije ulaska Hrvatske u EU.

(Hina) xsžup ydd

Pročitajte više