LEGER, KLIMT I MODIGLIANI - VRIJEDNE SLIKE NA AUKCIJI U NEW YORKU

Od Modiglianijeva "Ležećeg akta", preko Legera s kaotičnim zaobljenim crtama do vrlo rijetkog Klimtova krajolika, nekoliko će se vrijednih slika ponuditi na jesenskoj dražbi umjetnina koja se svake druge godine održava u New Yorku. L

Dvije velike suparničke aukcijske kuće, britanska Christie's, vlasništvo francuskog poslovnog čovjeka Francoisa Pinaulta, i američka Sotheby's, predstavit će pojedinačno, 4. i 5. studenoga, stotinjak modernih i impresionističkih umjetničkih djela ukupne vrijednosti od 200 do 280 milijuna dolara.

Kod Christie'sa najbolje što se nudi je "Žena u crvenom i zelenom" Fernanda Legera, kubističko djelo iz 1914., čija se vrijednost procjenjuje na 10 do 15 milijuna dolara.

Druga vrijedna slika je "Ležeći akt (na lijevoj strani)" iz 1917. Amedea Modiglianija, koja se procjenjuje na 20 do 25 milijuna dolara i mogla bi potući raniji rekord "Akta koji sjedi na divanu", koji je 1999. prodan za više od 16 milijuna dolara.

Tri slike Vincenta Van Gogha nastale u Arlesu 1888. također će se ponuditi ljubiteljima umjetnosti: "Aleja Alyscamps" (procjenjuje se na 12 do 18 milijuna dolara), "Most Langlois u Arlesu" (6-8 milijuna) i "Mrtva priroda s bademovom granom" (3-4 milijuna).

U Sotheby'su, velikoj suparničkoj kući, Austrijanac Gustav Klimt, čiju četvrtinu opusa čine krajolici, trebao bi 5. studenoga privući pozornost slikom "Landhaus am Attersee" iz 1914. koja se procjenjuje između 18 i 25 milijuna dolara.

Među ponuđenim slikama je i Cezanneova "Mrtva priroda s jabukama i kruškama" (8-12 milijuna) i Giacomettijeva "Visoka žena koja stoji IV" (8-12 milijuna).

Na dražbi će sudjelovati i platno Claudea Moneta iz 1908., dio glasovite serije "Lopoči", koje se procjenjuje između 10 i 15 milijuna dolara.

Van Goghov "Portret dr. Gacheta" koji je 1990. za 82,5 milijuna dolara kupio jedan japanski kolekcionar, najskuplje je umjetničko djelo ikad prodano. Premda inflacije više nema, rekordi se redovito ruše, pa aukcijske kuće očituju svoj optimizam.

"Lijepi i rijetki komadi, nesumnjiva podrijetla, uvijek se dobro prodaju unatoč gospodarskim prilikama, ističe Bendetta Roux iz Christie'sa. "Prodaja europskog pokućstva (sredinom listopada) bila je jako dobra, što je jasan znak da ljudi troše".

Nakon tjedna impresionizma počinje tjedan suvremene umjetnosti.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više