Lesar: Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ispravno postupilo

PREDSJEDNIK Kluba zastupnika HNS/PGS-a Dragutin Lesar ocijenio je danas da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa postupilo ispravno kad je od saborskih dužnosnika zatražilo odobrenje za objavu njihovih imovinskih kartica.

U Zakonu o sprječavanju sukoba interesa potpuno je nejasno jesu li kartice javne, ustvrdio je Lesar na konferenciji za novinare, napominjući da Zakon spominje porezne, a ne imovinske kartice.

Kaže i da su svi HNS-ovci suglasni da se njihove kartice objave.

Lesar upozorava i da od 24. veljače dužnosnici ne bi smjeli biti u nadzornim i upravnim odborima i upravnim vijećima, te ističe da su svi članovi njegove stranke podnijeli ostavke prije tog datuma.

Tvrdi i da je rad dužnosnika koji su u odborima nastavili sjediti i iza toga datuma zakonski upitan, te kako je nezakonito i imenovanje ministara u nadzorne odbore.

Također tvrdi i kako sve što je Vlada radila pokazuje da ne postoji ni minimum političke volje da se spomenti zakon provodi.

Nije, rekao je, osiguran proračunski novac za njegovo provođenje, ne postoji, odnosno povučen je popis trgovačkih društava od posebnog državnog interesa (u čijim bi nadzornim odborima dužnosnici ipak mogli sjediti).

Iako Hrvatski sabor još nije formalno glasovao o HNS-ovim zakonskim inicijativama vezanim za lokalnu upravu i samoupravu i njen rad, Lesar procjenjuje da te inicijative neće proći, a to, dodaje, pokazuje da se Vlada protivi daljnjoj decentralizaciji države.

Najavio je i nove zakonske inicijative koje bi trebale zajamčiti neposredan izbor načelnika i gradonačelnika, te njihov opoziv referendumom.

Pročitajte više