Linić prijeti i sucu: Tragedija je što radi! On tvrdi da se Sabor i Vlada bave kriminalom! Takvi neće imati zaštitu!

Foto: Nenad Dugi/Cropix

SLAVKO LINIĆ sazvao je izvanrednu pressicu za 12 sati kako bi odgovorio sucu Trgovačkog suda koji je njegov zakon o predstečajnoj nagodbi proglasio neustavnim!

"Tragedija je da nakon tri mjeseca proučavanja slučaja nije objasnio što je to protuustavno. On je optužio i Vladu i Sabor da se bave kriminalnim radnjama!", rekao je Linić.

""Nije uobičajeno da jedan sudac Trgovačkog suda ugrožava sustav! Jučer smo još bili pod dojmom te njegove odluke, pa nismo mogli niti shvatiti. Danas smo se pripremili da damo svoje mišljenje oko njegovog rješenja. Niti jedan sudac nije sveta krava! Onaj koji vlast dovodi u vezu s kriminalom neće imati zaštitu!", dodao je Linić.

"Misli da kao sudac može voditi slučaj po 15 godina da bi trošak bio veći nego li naplata vjerovnika. To su osobni interesi. Sudac koji si to dozvoljava bit će prozivan s naše strane jer vrijeđa i ponižava sve ostale vlasti.", smatra ministar financija.

"Ima izvrsnih sudaca i stečajnih upravitelja, nećemo generalizirati, ali ovaj sudac ugrožava sudbine 1900 zaposlenih u Dalekovodu. Sudbine 39.192 zaposlenih u drugim tvrtkama ugrožene zbog odluke jednog suca, to pokazuje veliku pravnu nesigurnost u RH", nastavio je Linić.

Linić ga proglasio neradnikom

Podsjetimo, Linić je jučer suca proglasio neradnikom i ustvrdio da misli da može raditi što god želi na štetu društva. Sudac Kolakušić danas mu je odgovorio priopćenjem kazavši kako bi političari da suci postupaju po njihovom, a ne po Zakonu. Tvrdi i kako je dopunjeni spis dobio tek 16. srpnja pa prema tome nije točno ono što Linić kaže da je tri mjeseca radio na slučaju. Također, dodaje i kako do današnjeg dana u sudski spis predmeta nije dostavljen spis predmeta koji se vodio pred Financijskom agencijom, odnosno FINA nije postupila po rješenju Suda kojim je pozvana da isto učini.

"Izjava hrvatskog političara, jučer objavljena u medijima, da je u ranijem tijeku postupka pred Financijskom agencijom pribavljeno 15.000 stranica spisa, a da sam ja kao sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, samo trebao donijeti rješenje kojim potvrđujem predstečajnu nagodbu, vjerojatno najbolje govori o suspektnoj ustavnosti Zakona koji hrvatskim sucima oduzima pravo da budu suci i primjenjuju propise Republike Hrvatske, po principu "vidim, a ne smijem vidjeti".", napisao je sudac Kolakušić.

"Imao sam pet dana za proučiti sve!"

"U odnosu na navod istaknut u medijima da sam imao preko 100 dana za postupanje u predmetu predstečajne nagodbe Dalekovod d.d., ističem da je prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe podnesen 26. travnja 2013., odnosno preuranjeno, jer je rješenje o prihvaćanju plana steklo svojstvo izvršnosti tek 31. svibnja 2013., te da prijedlog nije sadržavao temeljni dokument za postupanje po istom. Naime isti je podnesen bez sadržaja teksta predstečajne nagodbe koji je dužnik želio sklopiti s vjerovnicima. Predlagatelj je sadržaj prijedloga predstečajne nagodbe u spis predmeta dostavio 3. srpnja 2013. nakon što je rješenjem pozvan da ga dostavi. Predlagatelj je u sudski spis predmeta dostavio sadržaj prijedloga nagodbe koji sadrži 1950 stranica teksta. Uvidom u isti utvrđeno je da ima nedostatke te je predlagatelj ponovno rješenjem pozvan da dostavi ispravljeni prijedlog i očituje se o određenim dijelovima prijedloga nagodbe. Ispravljeni prijedlog je predlagatelj dostavio 16. srpnja 2013., Slijedom navedenog proizlazio da sam od zaprimanja potpunog prijedloga za meritorno postupanje u rečenom predmetu imao 5 umjesto spomenutih 100 dana.", tvrdi sudac.

Pročitajte više