Ljubičić poslao inspekciju u splitsku bolnicu zbog djece zaražene hepatitisom C

MINISTAR zdravstva Neven Ljubičić potvrdio je danas da je u splitsku Kliničku bolnicu uputio inspekciju koja treba ispitati slučaj zaraze troje djece hepatitisom C što se, po tvrdnjama voditeljice bolničkog Odjela za dječju onkologiju i hematologiju Srđane Čulić, dogodilo preko transfuzije krvi.

"Začudilo me i revoltiralo što je voditeljica odjela iznijela podatke o zarazi djece u javnost a nije prethodno o tome obavijestila sve relevantne službe, jer informacija da je netko zaražen putem krvi podrazumijeva povlačenje velikog broja serija krvi i njihovo ponovno testiranje", izjavio je Ljubičić Hini ocjenivši takvo ponašanje paušalnim i neodgovornim.

Istaknuo je kako je prijenos zaraznih bolesti transfuzijom krvi moguć, jer ne postoje 100 posto sigurne metode ispitivanja krvi, no te su zaraze rijetke.

Hrvatsko društvo za hematologiju i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu ocijenili su danas nedopustivim da voditelj onkološkog odjela bez dokaza izravno povezuje infekciju s transfuzijom krvi, a pritom ne spominje najčešće načine prijenosa zaraza na takvim odjelima.

U priopćenju se ističe da nijedan od spomenutih slučajeva zaraze nije prijavljen bolničkom povjerenstvu za infekcije, transfuziološkoj službi koja je obvezna ispitati sumnju na mogući prijenos virusa krvlju, kao ni epidemiološkoj službi koja bi, ako se ne radi o prijenosu transfuzijom, ustanovila i otklonila razloge širenja zaraze i spriječila ugrožavanje ostalih bolesnika.

Bolničke infekcije su posljednjih godina u porastu u cijelom svijetu, a utvrđeno je da je zaraza hepatitisom C najčešće posljedica toga što neki zdravstveni djelatnici ne poštuju mjere zaštite od zaraze.

Tako su epidemije znale nastati zbog neodgovarajućeg korištenja rukavica ili multidoznih lijekova, a kod djece uporabom zajedničkih igračaka i aparata za vađenje krvi iz prsta.

U priopćenju se ističe da još uvijek nema krvnog testa koji bi mogao dokazati prisustvo virusa u krvi unutar 30 dana od trenutka zaraze. U splitskoj bolnici lani je korišten test vrlo visoke osjetljivosti, a u sklopu kontrole serološkog testiranja krvi Odjel za transfuziju krvi nije imao ni jedan pogrešan rezultat tijekom provjera, što upućuje na kvalitetan rad te ustanove.

Inspekcijski nadzor kojim bi se utvrdilo jesu li u slučaju troje djece zaražene hepatitisom C liječnici postupali u skladu sa zakonom jučer je od ministra Ljubičića zatražio i ravnatelj splitske bolnice Dujomir Marasović.

Ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo Mladen Smoljanović potvrdio je pak da s Odjela dječje onkologije nisu primili niti jednu prijavu zaraze hepatitisom C, premda je prijavljivanje zakonska obveza.

Upozorio je da taj problem traje već desetak godina - prijave redovito stižu jedino s Odjela zaraznih i plućnih bolesti, dok Odjel transfuzijske medicine prijavljuje samo zaražene HIV-om, ali ne i hepatitisom.

Voditeljica Odjela za dječju onkologiju Srđana Čulić trenutno je na bolovanju i novinarima je nedostupna za izjave.

Pročitajte više