LORD BONOMY POLOŽIO PRISEGU ZA STALNOG SUCA ICTY-A

Škotski sudac lord Iaen Bonomy u ponedjeljak je položio prisegu za stalnog suca Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), nakon što je 1. lipnja stupila na snagu odluka glavnog tajnika UNa Kofija Annana o njegovu imenovanju na tu dužnost, priopćio je Haški sud.

Lord Bonomy time je i službeno postao član Raspravnog vijeća III., pred kojim se odvija najvažniji i najsloženiji haški proces, suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, zamjenivši britanskog suca Richarda Maya, koji je u siječnju ove godine podnio ostavku zbog bolesti.

"Nakon postavljenja, lord Bonomy je odao priznanje svom prethodniku sucu Mayu na značajanom doprinosu u radu ICTY-a", navodi se u priopćenju.

Bonomi se u Den Haagu od travnja priprema za nastavak suđenja Miloševiću, proučavajući pisane iskaze oko 300 svjedoka na više od 30 tisuća stranica i spis materijalnih dokaza iz dvogodišnjeg dokaznog postupka optužbe, koji sadrži 600 tisuća stranica.

Drugi dio suđenja Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, na kojem će on izvoditi svjedoke i dokaze obrane, trebao bi početi 5. srpnja.

Lord Bonomy (58) cijelom je karijerom vezan za škotsko pravosuđe, u kojem djeluje kao odvjetnik, tužitelj a od 1997. kao sudac Vrhovnog suda. Poznat je kao strog sudac, koji je u zatvor znao slati i svjedoke, te kao oštar kritičar neučinkovitosti škotskog pravosuđa i pokretač reformi koje upravo čekaju na raspravu u Parlamentu.

(Hina) xdh ymaš

Pročitajte više