Maček: Treba vidjeti na čemu Nezavisni sindikat policije temelji tvrdnje o Čačiji

GLASNOGOVORNIK hrvatske Vlade Ratko Maček nije danas želio komentirati navode Nezavisnog sindikata policije po kojima su pomoćnik ministra unutarnjih poslova za sigurnost Stipe Čačija i njegovi prijatelji umiješani u kriminal.

Moram vidjeti o čemu se radi, podlogu na kojoj su te tvrdnje nastale, rekao je Maček novinarima u Banskim dvorima.

"Čačija dužnost obavlja u skladu s najstrožijim profesionalnim kriterijima", rekao je Maček dodajući da su Čačijino iskustvo, znanje i profesionalnost, jamstva da će posao u Uredu za sigurnost obnašati iznimno profesionalno.

Potvrdio je da Čačija ostaje u osobnom osiguranju premijera Ive Sanadera. Podsjetio je da je bojnik Stipe Čačija iz MORH-a umirovljen 31. prosinca prošle godine.

Nezavisni sindikat policije i Udruga obespravljenih državnih službenika i namještenika prošli su tjedan Vladi i drugim hrvatskim institucijama poslali dva pisma u kojima su za kriminal optužili Stipu Čačiju i još neke ljude, njegove prijatelje i bivšu Vladu premijera Ivice Račana za koju tvrde da je "pod krinkom preustroja MUP-a i racionalizacije policije izvršila čistku branitelja policajaca iz MUP-a".

Danas je Nezavisni sindikat policije medijima poslao kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra MUP-a Šime Lučina zbog "zlouporabe položaja i ovlasti", jer sindikatu, tvrde, "nije omogućio rad".

Prijavu je 9. siječnja sindikat podnio Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Sva pisma koja su faksom poslana s različitih adresa potpisao je Nikola Domjanović, dva kao predsjednik Nezavisnog sindikata policije, a jedno kao potpredsjednik Udruge obespravljenih državnih službenika i namještenika.

Uz jedno pismo Domjanović je medijima uputio i rukom napisanu, kako je naziva, predstavku protiv Stipe Čačije koju mu je poslao nepotpisani autor.

U toj "predstavci" autor opisuje niz događaja navodno vezanih za Stipu Čačiju od njegovih srednjoškolskih dana, sudjelovanja u Domovinskom ratu, dužnosti u MORH-u itd. Uz ostalo navodi da je "Čačija 2000/2001. po Sinju i Zagrebu tražio jamce za kredit kojeg kasnije nije vraćao već su to morali vraćati jamci", te da se "lažno predstavljao kako radi pri stambenoj komisiji u MORH-u".

Nepotpisani autor navodi i da je Čačija "u predizborno vrijeme zato što je bio u osiguranju predsjednika HDZ-a jednom jamcu, gospođi, vratio polovicu duga zbog čega je ona odustala od tužbe".

U pismima poslanim medijima predsjednik Nezavisnog sindikata policije Nikola Domjanović navodi da su sindikat 22. veljače 2003. osnovali "protupravno otpušteni policijski službenici koji su vraćeni u sustav MUP-a, no da im je za vrijeme bivšeg ministra bilo onemogućeno sindikalno djelovanje.

Pročitajte više