MacShane upozorio Žužula na neriješeno pitanje Gotovine

BRITANSKI ministar za Europu Denis MacShane u četvrtak je načelno podupro ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali i ukazao na jedino otvoreno pitanje u suradnji Hrvatske s Haškim sudom (ICTY), a to je slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

MacShane je u Londonu razgovarao s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom o sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu 16. i 17. prosinca, na kojem Hrvatska očekuje odluku o datumu početka pregovora o članstvu u Uniji.

MacShane je rekao da Velika Britanija "prepoznaje i priznaje hrvatske napore i rezultate na putu pristupanja Europskoj uniji", priopćeno je iz Ministarstva.

Podsjetio je da je slučaj odbjeglog generala Gotovine jedino neriješeno pitanje u suradnji s Haškim sudom, koja je jedan od važnih uvjeta pristupanja Hrvatske euroatlantskim integracijama.

Ministri su zaključili da je Hrvatska ostvarila vidljivo velik napredak u ispunjavanju kopenhaških kriterija za članstvo u EU-u i ostvarivanju reformi uoči pregovora s Unijom o punopravnom članstvu, stoji u priopćenju.

Ministar Žužul se u petak u Bruxellesu sastaje s visokim predstavnikom EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom.

Pročitajte više