Mali odziv birača: Opomena svim strankama u BiH

KLJUČNE stranke koje trenutačno pripadaju oporbi na parlamentarnoj razini u Bosni i Hercegovini postigle su stanoviti uspjeh na općinskim izborima održanim u toj zemlji u subotu, premda se oni zbog malog odziva birača mogu smatrati opomenom svim utjecajnijim strankama da je većina građana BiH nezadovoljna rješenjima koja im nude.

Prema podacima državnog izbornog povjerenstva, odziv birača bio je tek nešto veći od 45 posto što je ujedno najniža razina još od prvih postdaytonskih izbora održanih 1996. godine.

Sudeći prema informacijama koje su bile dostupne u nedjelju u ranim jutarnjim satima Socijaldemokratska partija (SDP) kojoj je na čelu Zlatko Lagumdžija i Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika uspjele su očuvati pozicije u većini općina u kojima su i do sada bile na vlasti a dobile su i iznenađujuće veliku potporu u nekim dijelovima BiH koji su slovili za jaka uporišta Stranke demokratske akcije (SDA) odnosno Srpske demokratske stranke (SDS).

Predsjednik SDP-a Lagumdžija izjavio je na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu u noći sa subote na nedjelju kako je njegova stranka ostala na vlasti u najvažnijim sarajevskim općinama Centru i Novom Sarajevu kao i da je pobijedio njezin kandidat za načelnika općine Novi grad.

Preuzimanje vlasti u ovim općinama bio je jedan od najvažnijih predizbornih ciljeva SDA koja je u to uložila znatnu energiju, baš kao i na pokušaj preuzimanja kontrole nad općinom Tuzla gdje je opet pobijedio SDP.

Uz to SDP je ostvario neočekivanu pobjedu u Bihaću gdje je do sada neprekidno na vlasti bila SDA.

Novi načelnik Bihaća tako će biti SDP-ovac Hamdija Lipovača.

Glavni tajnik SDP-a Karlo Filipović izjavio je za Hinu kako je SDP zabilježio veliki uspjeh i na izborima za prvu skupštinu distrikta Brčko.

Kandidati ove stranke imat će relativnu većinu u parlamentu distrikta, a u suradnji s drugim umjerenim političkim partijama moći će formirati vlast i izabrati gradonačelnika bez upliva nacionalnih stranaka, ustvrdio je Filipović.

"Mi smo u cjelosti ostvarili naše izborne ciljeve", kazao je tim povodom novinarima u Sarajevu Lagumdžija.

Glavni tajnik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je kako je ta stranka defintivno porazila SDS u utrci za gradsko vijeće i gradonačelnika Banja Luke.

Uz desetak općina u kojima je SNSD otprije na vlasti, postoji mogućnost da ona preuzme i kontrolu nad nekim gradovima u istočnom dijelu Republike Srpske gdje je SDS bio na vlasti više od deset godina, kazao je Radojičić.

Prema podacima koje je novinarima iznio predsjednik Izbornog povjerenstva BiH Vehid Šehić, prebrojavanje glasova pokazalo je kako SNSD s velikom prednošću vodi u Trebinju.

Unatoč očekivanjima kako će se u noći sa subote na nedjelju doznati cjelovitiji rezultati općinskih izbora, Izborno povjerenstvo predstavilo je preliminarne i nepotpune rezultate za samo dvadesetak od 140 općina i gradova i to s vrlo malog broja biračkih mjesta.

Izjave koje daju predstavnici većih političkih stranaka zbunjujuće su jer svi tvrde kako su zapravo pobijedili.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić tako je na konferenciji za novinstvo izjavio kako je njegova stranka ponovila rezultate s izbora iz 2002. godine kada se vratila na vlast, a u nekim aspektima oni su "još i bolji".

Predsjednik Stranke za BiH Safet Halilović ustvrdio je kako su općinski izbori za ovu političku stranku bili uspješni jer se ona "definitivno potvrdila kao druga politička opcija".

Halilović je ustvrdio kako se bez njegove stranke vlast neće moći formirati nigdje gdje su Bošnjaci u većini.

Komentirajući izbore i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Bariša Čolak u Mostaru je izjavio kako je zadovoljan njihovim rezultatom jer je ova stranka "uvjerljivo u vodstvu" u svim dijelovima zemlje s hrvatskom većinom.

Izborno povjerenstvo BiH najavilo je kako će nove rezultate glasovanja objaviti u nedjelju oko 22 sata.

Pročitajte više