Mencer: Senat donio kratkoročno rješenje za Hrvatske studije

SENAT Sveučilišta u Zagrebu donio je samo kratkoročno rješenje za Hrvatske studije vodeći na prvome mjestu brigu o studentima, a konačno rješenje tražit će se u dijalogu svih "strana", izjavila je rektorica zagrebačkoga Sveučilišta Helena Jasna Mencer.

"Situacija na Hrvatskim studijama sada je riješena samo površinski, a ja ne bih htjela da se ista situacija dogodi i sljedeće godine", rekla je danas novinarima rektorica.

Ona je na današnjoj konferenciji izvijestila o tijeku jučerašnje višesatne sjednice Senata na kojoj je donijeta odluka o raspisivanju upisnih kvota za tri studijska smjera na Hrvatskim studijima - novinarstvu, povijesti i psihologiji.

U skladu s tom odlukom na svaki od spomenutih smjerova upisat će se 40 studenata (od kojih 30 redovitih studenata na "teret" Ministarstva znanosti i tehnologije, a deset redovit studenata koji će plaćati studij, ili kako je uvriježeno reći, koji će studirati po vlastitim potrebama).

"Odluka je donijeta nakon duge i teške rasprave i to javnim glasovanjem, od kojih je 27 od 42 nazočna člana Senata, dalo svoj glas za odobravanje upisnih kvota za tri smjera na Hrvatskim studijima", rekla je rektorica.

Na novinarski upit o tomu kako je ona glasovala, rektorica je odgovorila da je dala glas za promjene, odnosno za spomenuto rješenje.

Na novinarsku primjedbu je li na odluku Senata imala utjecala politika, ustvrdila je da nikakvih političkih traženja nije bilo te da politici i politikanstvu nema mjesta u Senatu ni na Sveučilištu.

Opetujući da je Senat donio odluku isključivo zbog studenata, rektorica je istaknula kako je pri tomu Senat zbog studenata i "popustio".

Kad je pak riječ o vodstvu Hrvatskih studija, rektorica je rekla kako je Senat odustao da upisne kvote veže uz vodstvo studija, kojem ne priznaje legitimitet.

Rješenje će se tražit u dijalogu svih "suprotstavljenih" strana, dodala je.

Rekavši kako od veljače sustavno proučava svu dokumentaciju o Hrvatskim studijima, rektorica je izjavila da do sada nije uspjela proniknuti u čemu je stvarni problem.

"Očito je da se radi o različitim sukobima, među kojima su i oni osobne te političke prirode", izjavila je.

Rektorica smatra da će pozitivnomu rješenju toga pitanja sigurno pridonijeti novi zakon o znanosti i visokome obrazovanju koji je u saborskoj proceduri.

U skladu s predloženim zakonom, kako je objasnila, svi studiji na zagrebačkome Sveučilištu trebali bi biti sveučilišni, a ne više fakultetski, pa će se u tom kontekstu tražiti rješenje i za Hrvatske studije.

Rektorica i prorektor za nastavu i studente Vjekoslav Jerolimov pohvalili su studente Hrvatskih studija koji su jučer više sati mirno prosvjedovali ispred Rektorata zbog njihova primjernog i akademskog ponašanja tijekom prosvjeda.

Ipak, sumirajući sve susrete i razgovore s predstavnicima studenata Hrvatskih studija te javne tribine koje su prethodile jučerašnjoj sjednici Senata, rektorica je rekla kako se stječe dojam da "postoji i neka treća osoba ili institucija koja djeluje na studente". Dodale je, međutim, kako je ta mogućnost doista "ne veseli".

Pročitajte više