Mesić: Čim jedan Srbin bude pomilovan počinju afere

IAKO je već prošlo tjedan dana otkako je predsjednik Mesić pomilovao bivšeg pripadnika milicije tzv. SAO krajine Dragišu Čančarevića, komentari o tom pomilovanju ne prestaju, pa je Mesića vidno uzrujao upit novinarke Hrvatskog radija o istome, što su zabilježile kamere Nove TV. 

Podsjetimo, Čančarević je uhićen 1999. u vrijeme kada je u odori hrvatskog policajca zapovjedao IV. policijskom postajom u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo Naselje. Na to je mjesto imenovan u vrijeme mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Dvije godine kasnije Županijski sud u Vukovaru proglasio ga je krivim i osudio na 13 godina zatvora, a kaznu mu je za tri godine smanjio Vrhovni sud.

Čančarević je bio optužen da je nakon okupacije Borova i Dalja 1991. i formiranja zarobljeničkih centara u tim mjestima, kao jedan od istaknutijih pripadnika milicije, s ratnim zarobljenicima postupao protivno Ženevskim konvencijama.

Teretilo ga se da je dopuštao nepoznatim osobama da zarobljenike tuku, fizički i psihički zlostavljaju.

Predsjednik Mesić smanjio mu je kaznu za jednu godinu. Odbio je 54 molbe za pomilovanje.

Novinarka Hrvatskog radija predsjednika je upitala kada će konačno Komisija za pomilovanja početi raditi transparentno, ne što je predsjednik počeo odogovarati vrlo ljutito, što su zabilježile kamere Nove TV.

"Očito postoji želja da Srbi ne mogu biti pomilovani. Oni koji tako misle neka pokrenu to pitanje preko onih institucija koje imaju inicijativu za zakonsku regulativu, da se kaže da Srbe ne možemo pomilovati, bez obzira na okolnosti nakon što su osuđeni za bilo koji zločin. To će u Europi biti pozdravljeno pljeskom. Srbe treba isključiti iz pomilovanja, slažete li se s tim?" - obratio se novinarki Mesić, na što je ona rekla da to nije odgovor na njeno pitanje.

Novinarka spornim smatra Vladimira Fabera, koji je u Komisiji za pomilovanja, a kojega smatra netransparentnim.

"Uzmite Narodne novine i vidite tko je izabran, pa neću vam ja sve govoriti" - rekao je Mesić ljutito dodajući: "Pa što, što je onda odgovor na vaše pitanje? Srbe isključiti. Čim jedan Srbin bude pomilovan afere se povlače zato što vaši urednici to žele".

Vesna Škare - Ožbolt: Pitanje je dolazi li do pomilovanja ratnih zločinaca igdje u svijetu

"Dok sam bila ministrica pravosuđa nisam predložila pomilovanje dvojice zatvorenika iz Lepoglave srpske nacionalosti, što je tada izazvalo reakcije. Kada je riječ o pomilovanjima ljudi srpske nacionalnosti koji izdržavaju kaznu u Lepoglavi prije svega bi se trebalo voditi činjenicom koliko je kazne ostalo. Ja osobno za ratni zločin ne bih davala pomilovanja, ali predsjednik je taj koji o tome odlučuje" - komentirala je pomilovanje Čančarević Vesna Škare Ožbolt dodajući kako se Čančarević korektno ponašao u zatvoru.

"Ima kaznenih djela za koja se ne daju pomilovanja, a to su društveno opasna djela, primjerice dilanje droge, te ratni zločin. No, na predsjedniku je da odluči drugačije, to je njegovo pravo." - dodala je bivša ministrica pravosuđa.

"Ne radi se o nacionalnoj pripadnosti, već jednostavno o težini djela" - kaže Škare-Ožbolt.

Na upit znači li to da je i protiv pomilovanja Hrvata koji su osuđeni zbog ratnog zločina, Vesna Škare Ožbolt je kazala: "Kako bi se mi osjećali kad bi predsjednik Srbije Tadić pomilovao ljude osuđene na 20 godina zbog ratnog zločina na Ovčari?"

Bivša ministrica pravosuđa kazala nam je i kako se po pitanju pomilovanja sukobila s predsjednikom Mesićem u proljeće prošle godine, kada je pomilovao Stjepana Grandića i Nikolu Dragušina, osuđenim zbog ratnog zločina.

Grandić je optužen da je kao zapovjednik perušićke vojarne 1991. zatočio civile u vojarni, te organizirao i proveo likvidaciju dvadesetak civila, uglavnom srpske nacionalnosti, na Lipovoj glavici. Nikola Dragušin bio je pripadnik 18. korpusa vojske tzv. Srpske krajine, osuđen je 1996. na 20 godina zatvora zbog mučenja hrvatskih civila i zarobljenih pripadnika hrvatskih obrambenih snaga u logoru Bučje.

"I tada sam bila protiv toga da se pomiluju osuđenici zbog društveno opasnih djela te ratnog zločina. Mesić mi je tada odgovorio da je on predsjednik i da on odlučuje" - rekla je Škare Ožbolt dodajući kako je upitno samo da li se igdje u svijetu pomiluju ratni zločinci.

Vesna Škare Ožbolt spomenula je i kako ju je bratić pomilovanog Čančarevića krajem 1997. godine napao u Vukovaru.

"Na ulazu u Vukovar dogodio se incident sa ženom Milenka Čančarevića, krenuli smo dalje i kod bolnice su nas zaustavili kao u kriminalističkim filmovima. Jedan auto sprijeda, dva odostraga. Iz automobila je izašlo oko osam muškaraca, okružili su nas i meni počeli prijetiti. Htjeli su me izvući iz automobila i govorili da se maknem iz Vukovara. Prišao mi je Milenko i htio me napasti. U to su došli UN-ovci i sve je dobro prošlo. Te noći Milenko i ostali pobjegli su u Beograd, a njegov bratić Dragiša Čančarević koji je bio policajac je bio na uviđaju." - opisala je Škare Ožbolt.

A.H.

Pročitajte više