Mesić ovoga tjedna u Muenchenu, Salzburgu i Ateni

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić ovoga će se tjedna uputiti na manju europsku turneju u sklopu koje će posjetiti Muenchen, Salzburg i Atenu.

Turneja započinje u utorak odlaskom u glavni grad Bavarske. Mesić će u Munechenu boraviti na poziv Zaklade Herbert Quandt i održati predavanje na temu "Hrvatska budućnost u Europi".

Također će se sastati s predsjednikom bavarske zemaljske vlade Edmundom Stoiberom, čelnikom njemačkih krćanskih socijalista i bivšim glavnim kandidatom njemačke oporbe za savezni kancelarski položaj. Za srijedu ujutro predviđeni su susreti s čelnicima Siemensa i predstavnicima Zaklade Hanns Seidel.

U srijedu popodne hrvatski će predsjednik doputovati u Salzburg, gdje će u četvrtak i petak sudjelovati na desetom po redu sastanku na vrhu zemalja srednje Europe. U Mozartovom rodnom gradu okupit će se 17 predsjednika zemalja srednje Europe (Albanija, Austrija, BiH, Bugarska, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Njemačka, Poljska, Rumunjska, SiCG, Slovačka, Slovenija, Ukrajina), a Mesiću će ovo biti četvrto sudjelovanje na skupu. Naziv glavne teme skupa srednjoeuropskih predsjednika glasi: "Nakon proširenja - budućnost srednje Europe u većoj Europi".

Mesić će se odmah po završetku skupa u Salzburgu uputiti u Atenu, gdje ga u subotu očekuje sudjelovanje na ekonomskom susretu zemalja jugoistočne Europe. Radi se o skupu koji se organizira po prvi puta, a pod patronatom Svjetskog ekonomskog foruma. Susret se održava pod geslom "Europske perspektive" i bit će posvećen poticanju političke i gospodarske stabilnosti u JI Europi. Prema dosadašnjim prijavama, u Atenu će osim Mesića stići i predsjednik Makedonije Boris Trajkovski. Sloveniju, BiH, Rumunjsku, Srbiju i Crnu Goru (odvojeno) predstavljat će premijeri, a razni ministri Tursku, Bugarsku i Grčku. U Ateni bi trebao biti i koordinator Pakta stabilnosti Erhard Busek i predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox.

U Salzburgu i Ateni predsjednik Mesić imat će nekoliko bilateralnih susreta.

Pročitajte više