Mesić potvrdio da je Petrač u Izraelu; male šanse za izručenje

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić prvi je od visokih državnih dužnosnika potvrdio da je u Izraelu lociran odbjegli tajkun Hrvoje Petrač, koji je osuđen za otmicu sina Vladimira Zagorca.

Petračevo boravište utvrđeno je u Izraelu, rekao je Mesić dodajući da će se poduzeti sve mjere da ga se dobije u Hrvatsku.

Petračevo lociranje moglo bi biti važan dokaz da Hrvatska čini sve kako bi pronašla Antu Gotovinu jer su svojedobno, u pismu Europskoj uniji, predsjednik i premijer Ivo Sanader upravo Petrača označili glavnim financijerom Gotovinina bijega i skrivanja.

Osvrčući se na zaključke sinoćne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Mesić je rekao da su dogovorene operativne aktivnosti vezane uz istragu u slučaju Gotovina te sankcioniranje glavnih krivaca koji su financirali i pomagali skrivanje haških bjegunaca iz ahmićke skupine i Ivice Raića te onih koji su izdali lažnu putovnicu generalu Gotovini.

"Negdje je stajalo u nekoj ladici, negdje se zastalo u nekoj instituciji, policija obavi svoj posao, pa onda ostane u tužilaštvu, pa ostane negdje u Sudu. Sada se to sve aktualizira, ubrzava i dobit ćemo konačno rješenje".

Hrvatskoj se prigovora da u potpunosti ne surađuje s Haaškim tribunalom, a poduzeli smo mnoge mjere o kojima ni Haaški sud nije bio do kraja informiran, rekao je Mesić novinarima nakon subotnjeg susreta s građanima u svom Uredu.

"Sada smo ubrzali proceduru, da uvjerimo Haaški tribunal da su kod nas pred zakonom svi jednaki. Kada uvjerimo Haaški tribunal i europske prijatelje da nema selektivne primjene zakona u Hrvatskoj, onda će nam vjerovati da poduzimamo sve i kad je general Gotovina u pitanju", rekao je Mesić.

Podsjetivši i na slučaj skrivanja Ivice Rajića, rekao je: "Tu cijela jedna mreža radi, i ta mreže se sada procesuira".

 Vijesnik piše da ako je istina da je Petrač pod zaštitom izraelskih vlasti, izgledi za njegovo izručenje Hrvatskoj su - nikakvi. To je za list potvrdio izvor blizak Vladi. Kako što je poznato, Izrael i Hrvatska nemaju međudržavni sporazum o izručivanju.

Neimenovani bivši visoki pravosudni dužnosnik za Vjesnik je rekao kako sumnja da bi se Petrač dobrovoljno, kao pokajnik, vratio u Hrvatsku jer bi to "značilo kraj njegova profesionalnog, ali vrlo vjerojatno i fizičkog života".

Prema pisanju Jutarnjeg lista, izručenje Petrača odugovlači se navodno jer je zatražio politički azil tvrdeći da je žrtva političkog progona u Hrvatskoj.

Pročitajte više