Mesić sumnjao u transparentnost nabave kamiona

URED predsjednika Republike Hrvatske reagirao je danas na izjavu ministra obrane Berislava Rončevića da je "krajem godine Predsjedniku dostavio Izvješće u kojem ga je izvijestio i o nabavi novih kamiona", ocjenivši da je ministar "očito svjesno iznio nepotpune informacije".

Kako stoji u današnjem priopćenju iz Ureda predsjednika, Izvješće o spremnosti zapovjedništava, postrojba i ustanova OS RH 2004. ministar Rončević poslao je "tek na službeni zahtjev Ureda predsjednika 24. studenoga 2004. iako je to bio dužan učiniti i bez posebnog traženja.

U priopćenju se dodaje da je Izvješće u Uredu predsjednika zaprimljeno 30. prosinca prošle godine te da na 28 gusto otisnutih stranica, na 25. stranici stoji i nekoliko rečenica na koje se poziva ministar, da je zaključen ugovor za nabavu prve količine od 39 kamiona vojne izvedbe te da se isporuka očekuje tijekom iduće godine kao i da je to je početak višegodišnjeg programa obnove voznog parka u Oružanim snagama RH.

No, ne navodi se ni vrijednost nabave, ni način, a niti datum sklapanja ugovora, pa se podrazumijevalo da je sve napravljeno u skladu sa zakonskim odredbama, tvrdi Ured predsjednika.

Ured naglašava da u predmetnom slučaju Predsjednik Republike nikada nije doveo u pitanje potrebu nabave novih kamiona, ali je javno izrazio sumnju u njenu transparentnost.

Vjerojatno bi sve bilo drugačije i ne bi izazvalo nikakve sumnje da su, kako to zakon nalaže, na vrijeme ustrojeni savjetodavni, odnosno, kontrolni mehanizmi, stoji uz ostalo u priopćenju.

Stjepan Mesić je u subotu u okviru predsjedničke kampanje na tržnici u Zaprešiću izjavio da će "pokrenuti istragu o okolnostima pod kojima je MORH neposrednom pogodbom kupio kamione vrijedne pet milijuna eura", odnosno da "ima informaciju da su kamioni marke iveco, zbog neuspješnog natječaja kupljeni neposrednom pogodbom s jednom tvrtkom iz Stupnika", a jučer je kao predsjednik Republike poslao pismo ministru Rončeviću u kojem ga je pozvao da argumentirano obrazloži jesu li pri nabavi u potpunosti poštivane zakonske odredbe.

Ministar Rončević je reagirao već u subotu i izjavio da nema mjesta nikakvim sumnjama u zakonitost neposredne pogodbe te odbacivši, kako je rekao "sve navode iz tragikomičnog igrokaza tog predsjedničkog kandidata".

Jučer je pak na konferenciji za novinare ponovio da je nabava vojnih kamiona marke iveco provedena sukladno zakonu i transparentno, da je izvješće uputio Predsjedniku i uz ostalo najavio da će zatražiti odgovornost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala Josipa Lucića zbog krivog informiranja Predsjednika Republike.

Foto: FAH

Pročitajte više