Milanović otišao u posjet Italiji

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

HRVATSKI predsjednik Zoran Milanović doputovao je danas u službeni posjet Italiji, gdje ga je u svojoj rimskoj rezidenciji, Palači Quirinale, primio njegov talijanski kolega Sergio Mattarella.

Kako se doznaje, dvojica čelnika razgovarat će o bilateralnim odnosima "dviju susjednih prijateljskih i savezničkih zemalja, koji su vrlo intenzivni u brojnim resornim područjima, uključujući suradnju u području Jadranskog mora, kao i o potencijalima gospodarske suradnje". Očekuje se da će biti riječi i o položaju manjina u obje države.

Na sastanku će se razgovarati i o aktualnim temama na dnevnom redu Europske unije, uključujući pitanje proširenja.

Nisu predviđene zajedničke izjave

Mattarella je svečano dočekao Milanovića ispred Quirinalea, povijesne palače iz 16. stoljeća na najvišem od sedam drevnih rimskih brežuljaka, u kojoj se nalazi službena rezidencija talijanskog predsjednika. Palaču je naručio papa Grgur XIII. 1583. godine kao papinsku ljetnu rezidenciju, a u njoj su dosad, osim 30 papa, stolovala četiri talijanska kralja i 12 predsjednika.

Nakon sastanka Milanovića i Mattarelle nisu predviđene zajedničke izjave za medije jer to ne predviđa talijanski predsjednički protokol.

Talijanski predsjednik je prvi Sicilijanac na toj poziciji

Mattarella je u službenom posjetu Hrvatskoj bio u travnju 2015., tri mjeseca nakon što je u parlamentu izabran za 12. predsjednika Italije na sedmogodišnji mandat. Rođen je u Palermu i prvi je Sicilijanac na čelu Italije.

Premda talijanski predsjednici nemaju izvršnu vlast, njihove ovlasti uključuju određivanje mandatara za sastav vlade, raspisivanje izbora i raspuštanje parlamenta, što u ponekad turbulentnoj talijanskoj politici ulogu predsjednika čini iznimno važnom.

Tijekom Mattarellina mandata služila su četvorica premijera - Matteo Renzi, Paolo Gentiloni i Giuseppe Conte te aktualni premijer Mario Draghi, bivši predsjednik Europske središnje banke (ECB), kojega je Mattarella imenovao u veljači ove godine kako bi predvodio vladu nacionalnog jedinstva nakon Conteove ostavke.

Pročitajte više