Ministarstvo branitelja pokreće akciju ˝Kišobran za dječje srce˝

MINISTARSTVO hrvatskih branitelja u predblagdanske dane pokreće novu humanitarnu akciju ´Kišobran za dječje srce´ kojom se želi pomoći izlječenju 39-ero djece s urođenim srčanim manama, te djeci s bolestima jetre, najavio je danas ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić.

Ministarstvo je osiguralo 2,7 milijuna kuna za kupnju potrebnih umetaka ili tzv. kišobrana za srce, te opremanje sale za transplantaciju jetre u dječjoj dobi u KBC-u Zagreb, na koju trenutačno čeka šestero djece između 9 i 14 godina starosti, rečeno je na konferenciji za novinare.

Djecu s urođenim srčanim manama idućih će mjeseci liječiti tim liječnika Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb na čelu s dr. Brankom Martinovićem.

Radi se o 20-ero djece s dijagnozom atrijskog septalnog defekta srca, te 19-ero djece s dijagnozom otvorenog duktusa Botalli u dobi od dvije do 17 godina, rekao je ravnatelj KBC-a Josip Paladino.

Za postupak nije potrebna klasična operacija srca, već se umetci uvode kateterom, a nakon nekoliko tjedana u potpunosti urastu u tkivo pa ne dolazi do reakcije odbacivanja.

Dosad su u Klinici za pedijatriju uspješno obavljena tri zahvata zatvaranja otvora na srcu te 29 zatvaranja kanala između aorte i plućne arterije.

Liječenje 39-ero djece stajat će 1,8 milijuna kuna, a istim će postupcima biti podvrgnuta i ostala djeca s takvim dijagnozama, ako se pokaže da ih još ima u Hrvatskoj.

Akcija ´Kišobran za dječje srce´ bit će predstavljena u svim većih gradovima putem dječjih predstava u kojima će sudjelovati djeca hrvatskih branitelja, te kroz susrete sa županima i gradonačelnicima, kazao je Pančić.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić rekao je kako su takve akcije vrlo značajne u zemlji koja izdvaja svega 400 dolara po stanovniku za zdravstvenu zaštitu.

Dodao je kako su zahvaljujući prethodnim akcijama Ministarstva branitelja ´Anamarija u svijetu zvukova´ i ´Dajmo da čuju´ građani počeli pozitivno gledati na zdravstvo.

Pročitajte više