Ministarstvo u utorak objavljuje strategiju reorganizacije mreže sudova

MINISTARSTVO pravosuđa u utorak će objaviti Strategiju reorganizacije mreže sudova budući da Hrvatska ima najviše sudova, sudaca i neriješenih predmeta u Europi, najavljeno je danas iz Ministarstva.

Procjena Ministarstva pravosuđa je da postojeći neracionalni i skupi sustav treba racionalizirati, pa je pripremljena Strategija reorganizacije mreže sudova.

Primjer reorganizacije trebao bi biti Vis u kojemu Prekršajni sud nema dovoljno predmeta da bi ispunio normu, a Općinski sud nije svrsishodan s obzirom na mogući priliv predmeta. Stoga, Ministarstvo planira u Visu formirati jedan sud koji bi imao odjel za prekršaje i zemljišno-knjižni odjel.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt upravo je danas u Visu obišla zgradu tog budućeg suda. Kako je zgrada u lošem stanju dogovoreno je zajedničko ulaganje grada Visa, vlasnika zgrade, i Ministarstva pravosuđa.

Iz Ministarstva su izvijestili da je Škare Ožbolt Vis posjetila i radi pritužbi građana i velikog broja neriješenih slučajeva. Nakon obilaska zemljišno-knjižnog odjela odlučeno je da će se odjel opremiti informatičkom i tehničkom opremom, a da će referentica koja već godinama radi u tom odjelu dobiti ovlasti samostalno donositi rješenja. Odlučeno je i da se zaposli zapisničar i sudski savjetnik te da sudac iz splitskog Općinskog suda obavlja poslove suca u vrijeme sudbenih dana u Visu.

Pročitajte više