Ministarstvo zdravstva pojačalo službu hitne pomoći duž hrvatskih prometnica

MINISTARSTVO zdravstva pojačalo je službu hitne medicinske pomoći duž hrvatskih prometnica s nova tri vozila, pa tako u slučaju nesreća i drugih hitnih stanja svakodnevno dežura 11 ekipa hitne pomoći iz najbližih domova zdravlja, izvijestio je pomoćnik ministra zdravstva Nenad Ljubičić.

U dogovoru s MUP-om i HAK-om, u slučaju nesreće prema najbližim prometnicama bit će upućene ekipe hitne pomoći iz Karlovca, Vrbovskog, Ravne Gore, Gračaca, Gospića, Kleka, Varaždina, Nove Gradiške, Osijeka i Rastovice.

U slučajevima kada je potreban hitan prijevoz unesrećenih helikopterom od mjesta nesreće do bolnice, Ministarstvo zdravstva i Hrvatska vojska dogovorili su znatno kraći protokol polijetanja. Tako bi helikopteri, koji polijeću s aerodroma Zagreb, Pula i Divulje kod Splita, od dojave o nesreći trebali poletjeti u roku 10 do 15 minuta, što bi znatno ubrzalo pomoć na terenu.

Radi bržeg pružanja zdravstvene pomoći na otocima, na kojima se tijekom turističke sezone višestruko povećava broj stanovnika, osposobljeno je i 18 heliodroma.

Ministar zdravstva Andrija Hebrang izjavio je nedavno da se izgradnjom novih autocesta služba hitne pomoći nalazi pred novim izazovom budući da je pristup unesrećenima otežan zbog nepostojanja prilaznih cesta, pa u Hrvatskoj treba što prije uvesti helikoptersku službu hitne pomoći.

Stoga će Ministarstvo zdravstva na jesen Vladi uputiti prijedlog o ustroju helikopterske službe hitne pomoći kakva postoji u zemljama Europske unije.

"Hrvatskoj bi bilo dovoljno šest helikoptera opremljenih potrebnom sanitetskom opremom te barokomorom za pomoć roniocima. Helikopteri bi trebali biti stacionirani u šest centara, kako bi u roku od najviše 20 minuta leta bili na mjestu nesreće", kaže Ljubičić.

Helikopteri bi se koristili i za potrebe transplantacije organa te za druge vidove zdravstvene pomoći, no zbog velikih troškova održavanja koristile bi ih i druge službe, poput gorske službe spašavanja i obalne straže, a cijeli bi se program financirao iz državnog proračuna.

Na Vladinim je službama da dalje razmotre prijedlog i razrade model te potrebna novčana sredstva. U Ministarstvu zdravstva smatraju da bi poslove uvođenja helikopterske hitne službe trebalo dodijeliti na temelju međunarodnog natječaja.


Pročitajte više