Ministrica pravosuđa odustala od kaznenog djela ogovaranja

NOVINAR neće moći nekažnjeno ogovarati, kao što je nedavno najavila ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, ali će moći nekažnjeno klevetati ako nije znao jesu li činjenice koje prenosi istinite ili ne, najnoviji je prijedlog izmjena Kaznenog zakona (KZ).

Vladi je, naime, Ministarstvo pravosuđa uputilo novi alternativni prijedlog izmjene KZ-a po kojem se umjesto kaznenog djela ogovaranja predviđa blaži oblik klevete.

Ministrica pravosuđa je prošlog tjedna najavila radikalnije izmjene KZ-a u djelu zaštite ugleda i časti kao odgovor na novinarske kritike da se ukidanjem isključenja odgovornosti novinara za klevetu ugrožava sloboda izražavanja jer im se prijeti zatvorom i kaznenim progonom i za istinu.

Prošlotjednim, ali i najnovijim zakonskim prijedlogom predviđeno je da zbog klevete i drugih kaznenih dijela protiv ugled i časti novinari, ali i drugi neće ići u zatvor, već će biti samo novčano kažnjeni.

Kazneno djelo klevete je suženo i kleveta bi bila samo svjesno iznesena laž s namjerom da se našteti nečijem ugledu i časti, a namjeru, kao i saznanje da je izrečena laž, dokazivao bi ubuduće tužitelj, a ne više tuženi.

Novinari ne bi bili pošteđeni od kaznenog djela klevete jer se nikome, pa ni novinarima se ne može priznati "pravo na laž", kako je to bilo uređeno Kaznim zakonom iz 1997., obrazlažu svoj zakonski prijedlog u Ministarstvu.

Po uzoru na Austrijsko, Njemačko, Švicarsko i Slovensko kazneno pravo prošlog je tjedna predloženo uvođenje kaznenog djela ogovaranja, kao blažeg oblika kleveta, ako se radi o iznošenju podataka kojim se može naštetiti časti i ugledu ali čije se istinitost nije mogla provjeriti. Ako bi novinari ili drugi javni zaposlenici, od književnika i do političara, ogovarali bez namjera da naštete ugledu i čast i ako se radi o činjenicama čija se istinitost ne može provjeriti, iznošenje ili ponošenje takvih podataka ne bi bilo kažnjivo.

U najnovijoj verziji hitnih izmjena Kaznenog zakona gotovo je sve ostalo isto osim naziva ogovaranje za novo kazneno djelo. Umjesto ogovaranja kao najbližeg prijevoda za istovjetno kazneno djelo u četiri europske države, predlaže se još jedno kazneno djelo klevete. Uz teže djelo klevete, kada se svjesno i namjernoj laže kako bi se naštetilo ugledu i časti i za koje odgovara svatko tko ga je počinio, predviđa se lakši oblik klevete. To je slučaj kada nema namjere klevetanja, a kada se istinitost činjenica nije mogla provjeriti.

Obrazloženje za isključenje protupravnosti za lakši oblik klevete isto je kao i za isključenje protupravnosti kod ogovaranja, od kojeg se odustalo.

Odustajanje od ogovaranja kao novog kaznenog djela uslijedilo je nakon što je u dijelu javnosti koje ogovaranje smatra "nacionalnim običajem" ozakonjenje tog kaznenog djela dočekano kao zabrana tračanja.

Ministarstvo u obrazloženju izmjena kaže da se razlikovanjem dviju vrsta kleveta vodi računa o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, s jedne strane prava javnosti da zna i da novinari o svemu slobodno izvještavaju te prava na zaštitu privatnosti.

Uvažavajući okolnosti da se novinari prilikom izvještavanja u pravilu biti u situaciji da ne zna je li ono što objavljuje istinito ili nije, predloženo je da za blaži oblik klevete ne odgovaraju.

Pročitajte više