Misija OESS-a osuđuje bombaške napade u Vukovaru

Misija OESSa u Hrvatskoj osudila je u ponedjeljak nedavne bombaške napade na vukovarskom području izrazivši nadu da oni neće utjecati na suživot u Podunavlju i ostatku zemlje.

"Ovakvi incidenti, koji su se dogodili nedugo nakon lokalnih izbora održanih u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi, vrlo su zabrinjavajući ", stoji u priopćenju glasnogovornice Misije Antonelle Cerasino.

"U potpunosti se slažemo s premijerom Ivom Sanaderom, u nadi da ovi incidenti neće utjecati na suživot i pomirbu u Podunavlju, kao ni u cijeloj zemlji. Vjerujemo da će policijska istraga identificirati počinitelje i dovesti do njihovog procesuiranja", dodala je.

Cerasino u priopćenju ocijenjuje da bi i drugi nedavni incidenti kao što je ubojstvo pripadnika srpske manjine Dušana Vidića u Karinu Gornjem i konflikti između srpskih i hrvatskih učenika u okolici Vukovara, mogli ojačati međuetničke tenzije.

Prva eksplozija dogodila se u petak navečer u Vukovaru, a druge dvije u noći sa subote na nedjelju ispred zgrada općina Trpinje i Borovo pokraj Vukovara, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo. U eksplozijama nitko nije stradao.

Mirovna grupa mladih "Dunav" osudila eksplozije u Vukovaru

Mirovna grupa mladih "Dunav" iz Vukovara u današnjem je priopćenju za javnost najoštrije osudila bacanje i podmetanje eksplozivnih naprava prošloga vikenda u Vukovaru i ispred općinskih zgrada u Trpinji i Borovu nedaleko od Vukovara.

"Mirovna grupa mladih Dunav poziva sve građane Vukovara, a posebice mlade, da se suzdrže od bilo kakvih nedemokratskih i protupravnih aktivnosti te da rješavanje slučaja prepuste službama MUP-a koje će zasigurno pronaći i sankcionirati počinitelje", navodi se u priopćenju.

Također se ističe kako je "jedini put koji vodi ka boljitku svih građana, daleko od neželjenih tenzija, edukacija mladih i njihovo uključenje u rad lokalnih zajednica".

Načelnik Odjela kriminalističke policije Policijske uprave vukovarsko-srijemske Željko Šimundić potvrdio je u izjavi za Hinu da policija intenzivno traga za počiniteljima bacanja i podmetanja eksplozivnih naprava u Vukovaru, Trpinji i Borovu te da više od toga, u ovom trenutku, ne može reći.

Pročitajte više