Mjesečno se krijumčari 250 somalijske djece

MJESEČNO se iz Somalije prokrijumčari do 250 djece od kojih neka u zapadnim zemljama završe i u rukama kriminalnih bandi, stoji u izvješću Ureda UNa za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) objavljenom u petak u New Yorku.

Somalijska djeca poslana izvan zemlje u potrazi za boljim životom umjesto toga završe s ozbiljnim psihološkim problemima, a u ekstremnim slučajevima ih krijumčarske bande prisiljavaju na prostituciju, objavio je OCHA u izvješću ´Jaz u srcu: iskustvo razdvojene somalijske djece´.

Suočeni s očajnim izgledima u vlastitoj zemlji somalijski roditelji plaćaju i do 10.000 dolara krijumčarima djece da ´napuste´ njihovu djecu u zračnim lukama i na kolodvorima negdje u Europi ili Sjevernoj Americi.

Krijumčari djece tvrde da se iz Somalije mjesečno krijumčari do 250 djece, većinom tinejdžera ali i onih od samo dvije ili tri godine.

Neka od te djece završe u brižnim obiteljima, kaže izvješće, ali su neka opterećena ozbiljnim psihološkim problemima i problemom identiteta, poučavana i zastrašivana da prihvate novo ime, dob i izmišljenu obiteljsku povijest.

Jedno od takve djece, Houdan, koji sada studira biotehnologiju u Švedskoj kaže da za ljude poput njega problemi nadmašuju prednosti.

´Tragično je da zbog okolnosti u kojima su ne mogu iskoristiti mogućnosti zbog kojih su poslani iz zemlje´, kaže on.

Nakon propasti države 1991. Somalija stvara jednu od najvećih skupina razdvojene djece koji dolaze u Europu i Sjevernu Ameriku.

Pročitajte više