mjuzikl "kosa" premijerno izveden na "jarunfestu 2003."

Mjuzikl Kosa (Hair) skladatelja Dalta MacDermota i libretista Geromea Radnia i Jamesa Radoa, premijerno je sinoć izveden na pozornici Zagrebačkoga kazališta na vodi "Jarunfest 2003.". L

Taj mjuzikl podnaslovljen je kao "američki plemenski ljubavni rock mjuzikl", a za ovu izvedbu režirao ga je Vlado Štefančić.

Program je bio nakratko prekinut zbog kiše, ali je kiša ubrzo prestala pa je izvedba nastavljena.

Mjuzikl "Kosa" donosi priču o šezdestim godinama 20. stoljeća kada je Amerika zaratila s Vijetnamom, a mladi Amerikanci pokušavali su riješiti vlastite probleme eksperimentirajući s drogama, seksom i vlastitim "establišmentom".

No, politika ih je tjerala na suočavanje s daleko većim problemima od potrage za vlastitim "ja". U središtu priče je mladi pjesnik Claude, koji se sprijateljuje sa skupinom hipija i njihovim vođom Bergerom, te zajedno s njima pokušava privuči pozornost lijepe Sheile. Živeći od trenutka do trenutka, Claude je zapravo rastrgan razmišljanjima o potrebi odlaska u rat.

Zahvaljujući producentu M. Butleru "Kosa" je postala mjuzikl koji se u šezdesetim najduže zadržao na daskama Broadwaya. Osim toga, 11 godina nakon premijere na Broadwayu mjuzikl je inspirirao redatelja Miloša Formana, koja ga je uspješno prenio i na filmsko platno.

U mjuziklu su kao solisti nastupili: Đani Stipaničev, Siniša Magdalenić, Vanda Winter, Boris Barberić, Adalbert Turner-Juci, Suzana Anić-Antić, Kristiana Uichita, Tina Rupčić, Nikola Milat, Dragan Peka, Branimir Gospodnetić, Iva Gluhak, Slavena Špalj, Matko Amulić, uz 'pleme' i 'plemenski orkestar' kojim je ravnao Dinko Appelt.

Premijera je izvedena u sklopu "Jarunfesta 2003." koji se održava od 24. lipnja do 14. srpnja.

(Hina) sdju dd

Pročitajte više