Monarsi i predsjednici odali počast preminulom Rainieru

Počast monegaškom princu Rainieru, koji je umro u srijedu 6. travnja, u petak su u katedrali u kojoj se 1956. vjenčao s tragično preminulom holivudskom glumicom Grace Kelly odali mnogi kraljevi, kraljice, predsjednici država i drugi visoki dužnosnici.

Rainier je umro nakon jednomjesečne borbe s problemima sa srcem, plućima i bubrezima. U skladu s vlastitom željom, Rainier će biti pokopan u kripti katedrale u Monaku, uz princezu Grace koja je 1982. poginula u prometnoj nesreći.

Prinčev lijes prekriven monegaškom zastavom iz kraljevske je palače prema katedrali nosilo šest vojnih časnika, a iza njih su u pogrebnoj povorci išle princeze Karolina i Stephanie s obiteljima, te princ Albert koji nasljeđuje monegaški tron.

Ceremoniji je prisustvovalo oko 60 kraljeva, kraljica, prinčeva, princeza, predsjednika država i ostalih visokih dužnosnika. Pogrebu su među ostalima prisustvovali francuski predsjednik Jacques Chirac, španjolski kralj Juan Carlos, švedski kralj Carl Gustav, norveška kraljica Sonja, britanski princ Andrew i članovi kraljevskih obitelji Saudijske Arabije, Bahreina, Bugarske, Danske, Egipta, Grčke i Japana.

Monegaški nadbiskup Bernard Barsi u homiliji je rekao kako je princ Rainier bio izniman vladar, ali istodobno i iskren prijatelj. Dinastija Grimaldi Monakom vlada više od sedam stoljeća.

(Hina) xmh ydv

Pročitajte više