Mory Kante 5. lipnja u Lisinskom

KONCERT jednog od najpoznatijih afričkih glazbenika Morya Kantea održat će se u nedjelju, 5. lipnja, u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", najavljeno je danas iz udruge Multikultura.

Tom će prigodom Mory Kante u Zagrebu promovirati novi album "Sabou", a riječ je o akustičnom albumu koji je kombinacija tradicionalne i suvremene glazbe s naglaskom na Kanteove korijene.

Nakon Zagreba Kante će nastupiti na dva najveća kontinentalna europska festivala - Roskilde festivalu u Danskoj i Siget festivalu u Budimpešti.

Mory Kante, koji je u svijetu najpoznatiji kao tvorac hita "Yeke, yeke", rođen je 1950. u Gvineji.

Njegova je obitelj pripadala afričkoj kasti Griota ili, kako ih se još naziva, Jeli, čiji se pripadnici stoljećima bave glazbom.

Svoju griotsku inicijaciju započeo je s petnaest godina otišavši živjeti u Bamako kod svoje tete pjevačice tadašnjeg "Mali National Instrumental Ensemble".

Kroz nekoliko godina odradio je inicijacijska putovanja puna teških iskušenja koja su bila preduvjet da bi završio svoje obrazovanje i postao Griot.

Vrativši se u grad, Mory se posvetio istraživanju različitih glazbenih stilova: cha-cha-cha i mambo iz Kube, rumbu iz Konga, američki soul, engleski pop, francuski yeye.

U međuvremenu stigao je zavoljeti i gitaru, te je postao gitarist, svirač balafona (tradicionalnog instrumenta Griota) i pjevač sastava Apollo.

Godine 2001. Mory Kante imenovan je ambasadorom FAO-a (UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu) zbog doprinosa borbi protiv gladi i siromaštva.

Zagrebački koncert priređuju Croatia Osiguranje, Ministarsvo vanjskih poslova i europskih integracija te Multikultura.

Pročitajte više