MOSTAR: SJEDNICA VLADE FBIH ODGOĐENA ZBOG BLOKADE PROMETNICE

Dvodnevna sjednica Vlade Federacije BiH, sužbeno najavljena za srijedu u 11 sati u Mostaru, otkazana je za idući dan zbog prosvjeda bivših pripadnika HVOa kod Čapljine, priopćeno je navečer u Uredu za informiranje Vlade Federacije BiH. L

Ta neuobičajena odgoda početka sjednice Federalne vlade slijedila je zbog cjelodnevnog zasjedanja Povjerenstva za vojna pitanja koje još uvijek traje u srijedu navečer, potvrđeno je u Vladinu Uredu za informiranje.

Povjerenstvo za vojna pitanja bi trebalo, uz ostalo, razriješiti problem 750 bivših pripadnika HVO koji su ostali bez ratnih mirovina i zbog toga prosvjeduju tri dana za redom višesatnim blokadama graničnog prijelaza Doljani kod Čapljine.

Predsjednik Stožera za zaštitu umirovljenika HVO Pero Blažević ponovio je ranije upozorenje da će se, osim Doljana, u četvrtak blokada obespravljenih bivših pripadnika HVO proširiti i na druge granične prijelaze između BiH i Hrvatske ako vlada Federacije BiH ne ispuni zahtjeve prosvjednika. Najavljeno je da će se, bude li potrebno, blokada graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske nastaviti i tijekom predstojećih Božićnih blagdana.

Takav razvoj događaja mogao bi izazvati zastoje na međudržavnim graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske i omesti vjernike porijeklom iz BiH koji su u Hrvatskoj ili trećim zemljama, a koji tradicionalno za Božićne blagdane posjećuju svoje zavičaje.

(Hina) pg rt

Pročitajte više