Hrvatska od MUP-a RS zatražila provjeru bombaša Vojislava Blaževića: Je li imao pomagače u Banjoj Luci?

Foto: Facebook

ISTRAGA o Vojislavu Blaževiću, osumnjičenom za postavljanje i aktiviranje dviju eksplozivnih naprava u Zagrebu, proširila se izvan granica Hrvatske. Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske potvrđeno je da im je jutros stigao zahtjev od hrvatske policije da provjere i istraže informacije vezane uz Blaževića.

> Komandir Šamil priveden u Državno odvjetništvo, zbog poticanja na terorizam prijeti mu 10 godina zatvora

"Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske dobilo je zahtjev od hrvatske policije za određene provjere i istragu koje se odnose na osobu koja je počinila kazneno djelo u Zagrebu. Mi ćemo to provjeriti i ispuniti zahtjeve Hrvatske", rekla je glasnogovornica MUP-a Republike Srpske Mirna Šoja naglasivši da će suradnja, kao i do sada, biti korektna.

Šoja dodaje i da Republika Srpska neće raditi samostalnu istragu već će izvršiti provjere, a to je ono što Hrvatska i traži. "Zatraženo je konkretno da se izvrše neke aktivnosti i provjere. Postoji aktivna suradnja naših policija i razmijenit ćemo podatke" , istaknula je Šoja.

Vojislav Blažević trenutno se nalazi u Bolnici za osobe lišene slobode. Jučer je izveden pred suca istrage, ali nije iznio obranu. "Nije iznosio obranu s obzirom na svoje fizičko i psihičko zdravstveno stanje. Nije bio u mogućnosti očitovati se o svim navodima za koje je osumnjičen. Čim bude u prilici i zdravstveno sposobniji, on će iznijeti svoju obranu", rekao je njegov odvjetnik Branko Šerić.

Direktor MUP-a RS Gojko Vasić: Provjeravamo je li Vojislav Blažević imao pomagače u RS
 
Agencija Anadolija javlja kako Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske vrši provjere ima li među osobama sa područja Banje Luke, koje su kontaktirale sa 54-godišnjim Blaževićem, i njegovih pomagača u ovom nedjelju. To im je potvrdio direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić, dodajući kako je takvu vrstu operativnih provjera zahtijevalo i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske s kojima policija Republike Srpske ima dobru suradnju.
 
"Prema našim saznanjima Blažević je rođen u Srbiji. On je za ovo područje bio vezan samo tako nekakvim prolascima, dolascima i posjetima. Ništa posebno. Prema našim saznanjima on nikada nije stalno boravio na području Banje Luke. Kad se završe neophodne provjere, o interesantnim detaljima obavijestit ćemo javnosti. Mi smo u kontaktu sa kolegama iz MUP-a Hrvatske i u skladu s tim dogovaramo što bi i kako trebalo odraditi", kazao je Vasić za AA.
 
Na pitanje ukazuje li početna faza provjera na to da je Blažević imao pomagače u RS-u, Vasić je istaknuo kako se "nije tako daleko otišlo da bi se u ovoj fazi na bilo koji način o tome moglo govoriti". "Trebamo provjeriti vrstu i prirodu njegovih kontakata sa ljudima na području BiH, pa tek onda vidjeti je li mu netko još na bilo koji način pomagao. U svakom slučaju, mi ćemo raditi takve vrste operativnih provjera. To će se raditi po zahtjevu hrvatske policije", kazao je Vasić.

Pročitajte više