MVP: RH ne može konkurirati za obnovu Iraka u okviru fonda IRRF

HRVATSKA nije na popisu zemalja koje mogu konkurirati za poslove obnove Iraka u okviru Fonda za pomoć i obnovu Iraka (Iraq Relief and Reconstruction Fund IRRF), priopćilo je u četvrtak ministarstvo vanjskih poslova u Zagrebu.

Na popisu, koje je objavilo američko ministarstvo obrane, su 63 države koje su podržale američku politiku u Iraku, odnosno sudjeluju u okviru koalicijskih snaga, piše MVP.

Navedene države imat će pravo konkurirati za preuzimanje 26 ugovora u vrijednosti 18,6 milijardi USD. Tu svotu su Sjedinjene Države osigurale za potrebe obnove Iraka (Iraq Relief and Reconstruction Fund, IRRF).

Sve ostale zemlje, uključujući i Hrvatsku, za poslove koji proizlaze iz navedenih 26 ugovora IRRF-a moći će konkurirati kao podizvođači, prema pravilima konkurencije, podsjeća MVP.

Pentagon je u srijedu na svome internet-siteu objavio memorandum prema kojem su SAD isključile ponude za obnovu Iraka francuskih, njemačkih, ruskih i kanadskih poduzeća ali i tvrtki iz drugih zemalja koje su se odbile priključiti vojnoj koaliciji pod vodstvom Amerikanaca.

Hrvatski MVP pojašnjava da je IRRF samo jedan od više različitih fondova namijenjenih sveobuhvatnoj obnovi Iraka, koji će ubuduće biti otvoreni i drugim sudionicima obnove. Tako, primjerice, postoje uz IRRF i Razvojni fond za Irak, UN-ov Fond za Irak, Fond donatora iz Madrida, te sredstva MMF-a i Svjetske banke.

Tvrtke iz Hrvatske sudjelovale su proteklih mjeseci na nekoliko pripremnih sastanaka koje je potaknuo MVP kako bi se pravodobno pripremile za mogućnost preuzimanja poslova obnove u Iraku, dodaje se u priopćenju.

Pročitajte više