Na američkoj "crnoj listi" po prvi puta i bošnjački političari

AMERIČKO veleposlanstvo u Sarajevu potvrdilo je u četvrtak kako je predsjednik SAD-a George Bush 28. svibnja potpisao izvršnu zapovijed za Balkan usmjerenu na sankcioniranje osoba koje ometaju provedbu Daytonskog sporazuma, rezoluciju Vijeća sigurnosti UN 1221 o Kosovu, Ohridski sporazum iz 2001. godine o Makedoniji ili rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

U priopćenju se ističe kako popis takvih osoba sadrži 150 imena i naziva osoba i organizacija osumnjičenih za materijalno pomaganje počinitelja ratnih zločina, ometanje mirovnog procesa ili promoviranje ilegalnih institucija.

Američki veleposlanstvo u BiH posebice ističe kako se na popisu nalaze imena najtraženijih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića te njihovih pomagača Milovana Bjelice i Momčila Mandića.

Uz njih na popisu osoba kojima je blokirana sva imovina i zabranjeno svako poslovanje s njima nalaze se i zastupnik u Hrvatskom saboru Ljubo Ćesić Rojs, general Ante Gotovoina te bivši predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić kao i Jozo Perić, poznatiji pod nadimkom Tukeša koji je godinama slovio za neformalnog gospodara Stoca i protuzkonite trgovine koja se tamo odvijala.

Američka je vlada na svoju "crnu listu" po prvi puta stavila i neka dobro poznata imena među bošnjačkim političarima i poduzetnicima.

Tako je za ometanje mirovnog procesa po prvi puta javno osumnjičen Hasan Čengić, utjecajni član Stranke demokratske akcije (SDA) za kojega se drži kako je predvodnik tvrdolinijaške struje u toj stranci.

Čengić trenutačno obnaša dužnost zastupnika SDA u Parlamentu BiH i predsjednika parlamentarnog povjerenstva za međunarodne odnose.

Uz njega se našlo i ime Senada Šahinpašića, osobe iznimno bliske obitelji Izetbegović i poznate po sumnjivim poslovnim aranžmanima uključujući tu i šverc oružjem.

Popis nepoželjnih u SAD sadrži i ime Bakira Alispahića, bivšeg ministra unutarnjih poslova BiH protiv kojega se pred Vrhovnim sudom Federacije BiH trenutačno vodi postupak zbog sudjelovanja u osnivanju terorističkog kampa na planini Pogorelici kojega su vodili instruktori iranske tajne službe.

Pročitajte više