Na bolskoj plaži Zlatni rat primijećena masna mrlja

MASNA mrlja nepoznatog podrijetla pojavila se jučer poslijepodne u moru ispred poznate bolske plaže Zlatni rat na otoku Braču.

Prema riječima mještana, masna je mrlja nošena vjetrom i morskim strujama onečistila zapadni dio plaže. Osim što ostavlja tragove na tijelu, vidljiva je i na šljunku plaža.

Informaciju je potvrdio načelnik općine Bol Đimi Žuvić, koji ipak o tome nije želio govoriti, prije nego o tome obavijesti mjerodavne ustanove - sanitarnu inspekciju i Zavod za javno zdravstvo.

Mještani tvrde kako je masna mrlja doplutala iz osam milja udaljenog tunogojilišta u jednoj uvali na otoku Braču gdje je prije tri dana dopremljena velika količina smjese za hranjenje tuna. Također tvrde da je upravo toga dana u neposrednoj blizini te uvale primijećena masna mrlja.

Od dr. Nives Štambuk Giljanović, voditeljice službe za kontrolu kvalitete voda pri Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, doznaje se da su djelatnici Zavoda prije dva dana ispitali uzorke mora uzete u uvali Draćeva luka, oko četiri milje udaljene od Zlatnog rata. Analiza je pokazala da je riječ o masnoći biljnog, a ne mineralnog podrijetla, koja ne ugrožava ljudsko zdravlje niti floru i faunu. Potvrdila je, također, kako je moguće da potječe iz ribogojilišta, odnosno od smjese za hranjenje.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Mladen Smoljanović potvrdio nam je da je primio novu dojavu o mrlji u blizini Zlatnog rata, no više o tome moći će reći za dva dana kada budu poznati rezultati analize uzoraka mora.

Pročitajte više