Na Jakuševcu zabranjeno ispumpavati vodu zbog opasnosti od zagađenja

GLAVNI državni vodopravni inspektor Željko Makvić zabranio je danas ispumpavati vodu iz retencijskog bazena, na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševcu, na obalni pojas Save zbog opasnosti od zagađenja podzemnih voda.

Naime, zbog velike količine kiše, koja je noćas pala na zagrebačkom području, retencijski bazen na smetlištu Jakuševcu napunio se vodom te se začepila cijev za njezino ispuštanje, pa su jutros u pomoć pozvani vatrogasci koji su vodu, umjesto u Savu, ispumpavali na obalni pojas Save, rekao je Makvić Hini.

Kako se ne bi zagadile podzemne vode, oko podneva je zabranjeno ispumpavanje, rekao Makvić i dodao da će protiv tvrtke ZGOS (Zbrinjavanje gradskog otpada - sanacija), koja upravlja smetlištem Jakuševcem, biti pokrenut prekršajni postupak.

Uzeti su uzorci vode i poslani na analizu, no po procjeni glavnoga državnog vodopravnog inspektora, ispumpavanje vode na savski nasip neće imati trajne posljedice za okoliš.

Čišćenje cijevi za ispuštanje vode iz bazena počet će sutra, a tijekom noći organizirat će se nadzor u slučaju da opet padne veća količina kiše.

Pročitajte više