Na lokalitetu vojnog logora Burnuma iskopan drugi dio kamena s imenom Vespazijana

Arheolozi su danas na lokalitetu rimskog vojnog logora Burnuma kod Kistanja iskopali drugi dio dobro očuvanog kamena s imenom rimskog cara Vespazijana. L

Pronađen je blizu južnih vrata elipsiodnog amfiteatra gdje je sredinom veljače pronađen dio velikog kamena s Vespazijanovim imenom, čime su se potvrdile pretpostavke arheologa da će naći i drugi dio, jer izgleda da je sve što se nalazilo na tom do sada neistraženom lokalitetu ostalo sačuvano pod zemljom.

Taj u cijelosti sačuvan i neistraženi lokalitet bio je pokriven zemljom i šikarom. Nalazi se nedaleko od Ivoševaca kod Kistanja, a zrakoplovne snimke poznatog rimskog vojnog logora Burnuma uputile su na amfiteatar koji je pronađen na početku arheoloških radova započetih krajem prošle godine.

Nacionalni park Krka, uz čije se granice nalazi lokalitet u Ivoševcima, uz potporu Ministarstva kulture financirao je dosadašnja istraživanja koja vodi akademik dr. Nenad Cambi zajedno s Joškom Zaninovićem, kustosom drniškog Gradskog muzeja, te u suradnji sa zadarskim Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta.

Joško Zaninović rekao je kako je danas pronađeni kameni ulomak, na kojemu, među ostalim, stoji natpis da je car Vespazijan vrhovni svećenik i "Pater patria" - Otac domovine, potvrdio sa sigurnošću godinu nastanka amfiteatra. Riječ je o osmoj godini od obnašanja tribunske časti, odnosno o godini 76. na 77. nakon Krista, rekao je Zaninović.

To potvrđuje da je Vespazijan uz vojni logor završio gradnju amfiteatra za koju se pretpostavlja da je započeta već u doba Klaudija. U Burnumu je najduže boravila rimska Jedanaesta legija vjerna Klaudiju, za koju je on počeo graditi taj amfiteatar. Nakon nje dolazi Četvrta legija koja nosi Vespazijanovo ime pa arheolozi drže da je upravo za vrijeme njezina boravka u 1. stojeću dovršen amfiteatar, što ga svrstava u najstarije na području Hrvatske, ističe Zaninović.



(Hina) xavuk yvkn

Pročitajte više