Nagrada "Mate Ujević" dodijeljena Borisu Senkeru

Nagradu "Mate Ujević" Leksikografskog zavoda (LZ) "Miroslav Krleža" za najvrijednije originalno i cjelovito enciklopedičko ili leksikografsko djelo objavljeno u protekle dvije godine uručio je danas Borisu Senkeru za dvosvečanu "Bibliografiju kazališta u Hrvatskoj i BiH 1826.1945." glavni ravnatelj LZa Tomislav Ladan.

Nagrada "Mate Ujević" utemeljena je godine 1995., a nadnevak njezine dodjele izabran je prema izlasku Ujevićeve Hrvatske enciklopedije, kapitalnog djela hrvatske leksikografije, istaknuo je u pozdravnoj riječi ravnatelj LZ-a Vlaho Bogišić.

Predsjednik Odbora za nagradu, akademik Josip Bratulić upozorio je na važnost nagrađenog djela u kojemu je predstavljeno sve što se odnosi na kazalište - bibliografije tekstova, autori, predstave, redatelji, rasprave i članci.

Akademik Bratulić smatra da je nagrađeno djelo najcjelovitije djelo koje je o kazališnoj i dramskoj umjetnost ikad napisano na ovom području, te da je ono spomen na našu baštinu i prošlost iz kojih ćemo crpiti i spoznaje za budućnost.

Boris Senker zahvalio je na nagradi, ističući da su za Bibliografiju jednako zaslužni svi njegovi suradnici. Podsjetio je da se građa za knjigu u Zavodu popisivala od pedesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća.

Leksikografu Trpimiru Macanu danas je uručeno posebno priznanje za 40 godina rada u Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža".

(Hina) xta ymc

Pročitajte više