Najaf: UN-ovi stručnjaci na razgovorima s Al-Sistanijem o iračkim izborima

UN-ovi stručnjaci, koji borave u Iraku kako bi ustanovili postoji li mogućnost da se u toj zemlji uskoro održe izbori, u četvrtak su razgovarali s glavnim iračkim šiitskim velikim ajatolahom Ali alHuseinijem alSistanijem.

Članovi UN-ova tima s ajatolahom su razgovarali u njegovu domu u šiitskom svetom gradu Najafu uz iznimno visoke mjere sigurnosti. Al-Sistani je nedavno poremetio američki plan o prijenosu vlasti, inzistirajući na tomu da se organiziraju izbori za nova zakonodavna tijela što je poduprlo nekoliko desetaka tisuća njegovih simpatizera održavši mirne prosvjede u Bagdadu i Basri.

Američki plan, koji je poduprlo Iračko privremeno upravno vijeće, predviđa da se članovi parlamenta biraju na regionalnoj razini. Amerikanci u Iraku i neki irački dužnosnici smatraju da za organizaciju općih izbora nema dovoljno vremena do isteka krajnjeg roka 30. lipnja kada bi nova iračka vlada trebala preuzeti vlast.

washington je zatražio od Ujedinjenih naroda da pošalje tim, predvođen izaslanikom Lakhdarom Brahimijem, koji bi utvrdio izvedivost održavanja izbora.

Al-Sistani američki plan smatra nedemokratskim i traži donešenje privremenog ustava kojega bi potvrdio izabrani parlament, a ne Iračko upravno vijeće izabrano od Amerikanaca. Al-Sistani se ranije odbio sastati s američkim dužnosnicima, među kojima i s američkim upraviteljem u Iraku Paulom Bremerom.

75-godišnji ajatolah ima veliki utjecaj na iračku šiitsku muslimansku većinu.

Pročitajte više