Najvjerojatnije privremena obustava radova na cesti Kutjevo-Petrov Vrh

INSPEKTOR Ministarstva zaštite prirode i prostornog uređenja Željko Vuković večeras je odbacio tvrdnje požeškog poduzeća "Cesta" kako nije točno da je inspekcijskim nadzorom u Parku prirode "Papuk" uočen opasan i na nedozvoljen način odbačen otpad.

"Jučerašnjim je nadzorom u Parku prirode Papuk utvrđeno da je između Orahovice i Kutjeva na dionici Kutjevo-Petrov Vrh nedozvoljeno odložena veća količina bačava s gustom crnom tekućinom koja se izlijevala u zaštićeni dio prirode te veća količina asfaltnog materijala uz potok Rikino vrelo i uz područje Tisovac", rekao je Vuković.

Po njegovim riječima sve je snimljeno i zapisnički konstatirano. Dodao je kako je posebno sporno što izvođač i investitor radova na saniranju spomenute prometnice na zahtjeva Javne ustanove Park prirode "Papuk" i inspekcijske službe do danas nisu dostavili potrebne uvjete zaštite prirode.

"Ako do petka ne dobijem uvjete zaštite prirode privremeno ću obustaviti radove na sanaciji ceste Kutjevo-Petrov Vrh", izjavio je Vuković.

Ivica Samardžić, ravnatelj Parka prirode "Papuk", izjavio je kako su u međuvremenu djelatnici tvrtke "Cesta" uz nadzornu službu Parka prirode uklonili 15-tak odbačenih bačvi te asfaltni otpad uz i iz potoka Rikino vrelo.

Glavni nadzornik u Parku prirode "Papuk" Branko Štivić rekao je kako je riječ o zaštićenom dijelu prirode gdje se za bilo koje poslove moraju imati uvjeti zaštite prirode, a tvrtka "Cesta" ih nije ishodila.

Nakon jučerašnjeg nadzora u Parku prirode "Papuk", Vuković je najavio podnošenje prekršajne i kaznene prijave zbog odlaganja otpada koje je opasno narušilo prirodu.

Pročitajte više