Naoružani Slovenci koji glume vojsku stigli na hrvatsku granicu

Screenshot: Facebook

ODJEVENI u kamuflažne uniforme i naoružani puškama, slovenska paravojska kreće se u formaciji kroz šumu uz hrvatsku granicu patrolirajući kroz pograničnu zonu.

Ovako je Reuters opisao grupu Slovenaca koji izigravaju vojsku i koji su stigli na slovensko-hrvatsku granicu da bi, kako su rekli, nadzirali migrante.

Riječ je o grupi od pedesetak ljudi među kojima je i nekoliko žena, piše Reuters. Na čelu paravojne grupe je Andrej Šiško koji također vodi nacionalističku stranku Gibanje Zedinjena Slovenija koja do sada nije uspjela ući u parlament. 

On, piše Reuters, vjeruje da službena vlast ne štiti dobro Sloveniju od, kako kaže, migrantske prijetnje pa je osnovao Štajersku i Kranjsku stražu. 

Članovi te grupe patrolirali su pred novinarima. 

"Naša je dužnost da osiguramo sigurnost u našoj vlastitoj zemlji", rekao je Šiško.

Naoružani replikama kalašnjikova

Pripadnici njegove grupe nose zračne puške koje su replike kalašnjikova. 

Šiško je inače prije dolaska na granicu pripadnike svoje straže odveo na trodnevno kampiranje i uvježbavanje na privatnom zemljištu na Kozju kod Podčetrtka. Događaj je prijavio policiji od koje je, kako tvrdi, dobio dozvolu. Operaciju je nazvao "Južni žep".

Šiško je lani izazvao zgražanje u Sloveniji kada je na društvenim mrežama objavio snimku mimohoda više desetaka muškaraca, lica skrivenih iza crnih kapuljača, od kojih su neki imali puške ili sjekire u rukama, navodno tijekom "vježbi" na mariborskom Pohorju.


"Predsjednik izražava veliku zabrinutost zbog postojanja spomenute naoružane skupine koja  bi po tvrdnjama njenog vođe Andreja Šiška osiguravala mir i red u državi i nadzirala granicu. To je potpuno neprihvatljivo", priopćili su tada iz ureda slovenskog predsjednika.

 

Bivši vođa navijača i ekstremni desničar

Šiško je inače nekadašnji vođa navijača nogometnog kluba Maribor, a kao kandidat krajnje desnice pojavljivao se i na predsjedničkim izborima u Sloveniji. 

U vrijeme hrvatsko-slovenskog sukoba oko graničnih pitanja javno je na skupovima podržavao "borca za južnu granicu" Joška Jorasa, a htio je i organizirati referendum protiv ulaska Hrvatske u NATO, no odustao je nakon što se s njime pristao sastati premijer Borut Pahor. 

Pročitajte više