Nastavak suđenja za genocid nad nesrpskim stanovništvom u Mikluševcima

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Vukovaru danas je saslušavanjem novih svjedoka nastavljena glavna rasprava u suđenju protiv 26 osoba srpske, rusinske i romske nacionalnosti iz Mikluševaca, optuženih da su u tome mjestu nedaleko od Vukovara, pretežito naseljenu Rusinima, 1991. i 1992. počinili kažnjivo djelo genocida nad civilnim nesrpskim stanovništvom.

Suđenju, koje je počelo 25. travnja 2005., danas su nazočili optuženici Joakim Bučko, Slobodan Mišljenović, Jaroslav Mudri, Zdenko Magoč, Dušanka Mišljenović, Saša Hudak i Darko Hudak koji se brane sa slobode te Živan Ćirić čiji je predmet zbog zdravstvenog stanja na početku glavne rasprave izdvojen te će se u njegovu slučaju voditi poseban sudski postupak.

Ostalim optuženicima sudi se u odsutnosti.

Govoreći o okolnostima protjerivanja nesrpskog stanovništva iz Mikluševaca, svjedok Đuro Mudri rekao je kako je zajedno sa suprugom i još stotinjak mještana prognan iz Mikluševaca 18. svibnja 1992. "Prije nego smo protjerani, moja supruga morala je potpisati da ostavlja svu našu imovinu", rekao je Đuro Mudri.

Po riječima svjedokinje Nađe Mudri 18. svibnja 1992. u obiteljsku kuću u kojoj je živjela sa suprugom došao je optuženi Zlatan Nikolić i rekao im da se moraju iseliti. To su joj naredili i u mjesnom "štabu teritorijalne obrane", gdje je, naoružane puškama, vidjela optužene Jaroslava Mudrog te Darka i Sašu Hudaka.

Protjerani nesrbi utrpani su u autobus, optuženi Đuro Krošnjar naredio je da svi moraju dati novac a one koje nisu imali, Krošnjar je tukao, rekla je svjedokinja. Također je kazala da se prvi pokušaj protjerivanja nesrpskog stanovništva iz Mikluševaca zbio 21. studenoga 1991., ali da je to sprječio kapetan tadašnje JNA čija je postrojba imala sjedište u zgradi škole.

Svjedok Petar Mudri naveo je kako se nakon zaposjedanja Mikluševaca u njegovu kuću uselilo 12-13 vojnika. "Odmah nakon ulaska vojske rekli su nam da ne smijemo na ulicu izići u skupini, noću se nismo smjeli kretati a danju, ako smo trebali ići na njivu, morali smo tražiti dozvolu za izlazak", rekao je svjedok Mudri, navevši kako je više puta morao ići na prisilan rad.

Petar Mudri posvjedočio je kako je iz mjesta prognan 18. studenoga 1992., zajedno sa stotinjak drugih sumještana, a tada je optuženom Đuri Krošnjaru u autobusu dao novca "u količini kojom se mogao kupiti traktor Ferguson".

Sličan iskaz dala je i svjedokinja Marija Mudri koja je također protjerana iz Mikluševaca 18. studenoga 1992. Kako je naglasila, to se dogodilo samo nekoliko dana pošto su iz kuće u kojoj je živjela, otišli vojnici koji su bili kod nje smješteni. "Kad smo protjerani, sve nam je opljačkano", kazala je Marija Mudri.

Kao zadnji svjedok na današnjoj glavnoj raspravi iskaz je dao Mihajlo Pap. Njega su, kako je rekao, 15. listopada 1991. od kuće odveli nepoznati vojnici, a nakon što je jednu noć bio zatočen u zgradi Doma kulture, odveden je u logor u Begejce, odakle je u prosincu iste godine zamijenjen.

Davanjem iskaza svjedoka Mihajla Papa sudac Nikola Bešenski prekinuo je glavnu raspravu te nastavak najavio za sutra u 9 sati.

Pročitajte više