NATO iduće godine s Kosova povlači trećinu svojih vojnika

PREMA informacijama neimenovanog visokog američkog dužnosnika, NATO savez bi od iduće godine za trećinu trebao smanjiti broj svojih vojnika raspoređenih na Kosovu u sklopu mirovne misije KFOR.

Informacija nije službeno priopćena, međutim američki dužnosnik koji ju je otkrio pod uvjetom anonimnosti rekao je da NATO planira za pet tisuća ljudi smanjiti vojnu snagu na Kosovu na kojem bi od iduće godine trebao imati 10.000 vojnika.

Time bi misija trebala prijeći na sljedeći stupanj zasnovan na prisutnosti radi odvraćanja od potencijalnih sukoba. Procijenjeno je da sigurnosna situacija na Kosovu takva da se može smanjiti broj vojnika, rekao je spomenuti dužnosnik.

Snage KFOR-a na Kosovu su već punih deset godina, odnosno od lipnja 1999. godine kada su prve postrojbe KFOR-a ušle na to područje nakon što je Srbija pristala na povlačenje svojih snaga kako bi zaustavila žestoke udare NATO zrakoplovstva koje je Srbiji nanijelo velike vojne, gospodarske i materijalne štete, ali je još gore to što je ubijeno oko 2.500 civila od čega 89 djece. Ubijeno je i oko tisuću vojnika i policajaca, a lakše i teže je ranjeno još oko 12.500 ljudi.

Američki dužnosnik rekao je da bi preporuka vojske o smanjenju broja snaga trebala biti razmotrena već ovog tjedna u Bruxellesu gdje će se sastati ministri obrana zemalja članica NATO saveza koji će donijeti formalnu odluku o povlačenju trećine vojnika s Kosova. U prilog odluci ide i to što KFOR već sada djeluje s takozvane treće linije sigurnosti, ok prve dvije linije drže Kosovske snage sigurnosti i snage iz misije Europske unije.

R.I.
Foto: AFP (arhiva)

Pročitajte više