Ramljak je svu odgovornost prebacio na direktore Agrokora. Zašto je uopće dolazio?

Foto: Index/FaH

"TO ODLUČUJU direktori operativnih kompanija, ja ne odlučujem", rekao je danas izvanredni vladin povjerenik u koncernu Agrokor Ante Ramljak, odgovarajući na pitanje Indexa o tome po kojim kriterijima odlučuju kojim se tvrtkama isplaćuje novac, odnosno koliko se dobavljačima isplaćuje sredstava.

Ramljak je danas govorio o novom dugu Agrokora prema dobavljačima, dok su nam jučer iz te kompanije odgovorili da o starim dugovima odlučuje vjerovničko vijeće.

No postavlja se pitanje, koja je onda uopće Ramljakova uloga, ako o plaćanjima i dalje odlučuju direktori Agrokorovih kompanija, koji su i do sada odlučivali o plaćanjima i sudjelovali u dovođenju kompanije u situaciju u kojoj je sada.

Ovog tjedna dobili smo odgovor kako je o isplati staroga duga odluku donijelo peteročlano privremeno vjerovničko vijeće sastavljeno od predstavnika dobavljača i vjerovnika. Štoviše, upozorili su nas kako nikakva daljnja plaćanja starog duga nisu moguća bez odluke vjerovničkog vijeća. U privremeno vjerovničko vijeće tako su ispred dobavljača imenovani predstavnik Kraša, kao predstavnik velikih dobavljača, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore kao predstavnik malih dobavljača te predstavnici američke kompanije Knighthead Capital Management, ruske Sberbanke i Zagrebačke banke.

Došao zbog transparentnosti, a sve radi u tajnosti

Tko se nalazi na listi ugroženih nije pozanto, osim da su na njoj oni kojima je poslovanje najugroženije zbog visine duga.

"Na listu su stavljeni oni dobavljači čije je poslovanje bilo najugroženije zbog visine duga Agrokora", rekli su nam ovog tjedna iz Agrokora.

Što se tiče novih dugova Ramljak je otklonio svoju odgovornost, tvrdeći da je odgovornost na "operativnim direktorima".

To ne može biti točno. U sudskom registru svih tvrtki koje su zahvaćene Lex Agrokorom Ramljak je naveden kao osoba ovlaštena za zastupanje, uz direktore i prokuriste, pa skidanje vlastite odgovornosti sa sebe baš i ne stoji.

Ovo Ramljakovo skidanje odgovornosti vjerojatno je povezano s najavama tužbi dobavljača koji smatraju da su neki dobavljači dovedeni u povlašteni položaj, odnosno da se nekim isplaćuje veliki dio potraživanja, a nekima gotovo ništa, kao i to da ne postoje jasni kriteriji u tom procesu.

"Razgovori i pregovori još uvijek su u tijeku, ali nekakvih tužbi vjerojatno će biti", rekao je danas Ramljak.

Ali upravo u ovisnosti o odgovornosti vladina povjerenika krije se i krajnja adresa tuženika. Dobavljači mogu tužiti Agrokor, ali i samo vladu.

Ramljaka je strah tužbi

"Radi se samo o prebacivanju odgovornosti u strahu od potencijalnih tužbi", kazao je Tihomir Jaić, predstavnik malih dobavljača Agrokora komentirajući današnju Ramljakovu izjavu kako je cijela distribucija novca prebačena na operativne direktore. Jaić tvrdi kako je Ramljak trenutačno i uprava i nadzor u Agrokoru, odnosno kazao je da je on praktički vlasnik pa o prebacivanju odgovornosti na direktore ne može biti govora.


"Radi se o izigravanju zakona. To nije u duhu zakona koji je doveo Ramljak iz vlade na čelo Agrokora", kazao je Jajić i dodao kako je i danas više puta ponovljeno kako su za postojeće stanje krivi Todorići te upitao što onda radi upravitelj ako su još uvijek glavni postojeći direktori operativnih kompanija.

"Smatram da je ovaj jutrošnji sastanak održan samo zato da se smire poljoprivrednici prije lokalnih izbora", uvjeren je Jaić koji je posebno komentirao i govor ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u Agrokoru.

Tolušić traži nove Todoriće

"Ministar kaže da je za sve kriv Todorić, ali njegova stranka i SDP stvarali su godinama Todorića. I sada opet im nisu prioritet mali OPG-ovi, nego žele stvoriti neke nove Todoriće", kazao je Jaić argumentirajući to prijedlogom Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Taj zakon nije predvidio ograničenje aplikacija, odnosno koliko pojedina osoba ili tvrtka može dobiti državnog zemljišta, što opet otvara mogućnost za nastanak nekog novog Todorića uz pomoć države.

"Uostalom, da mu je na pameti hrvatska proizvodnja, mogao je izgurati zakon po kojem bi trgovački centri morali imati minimalnu količinu hrvatskih proizvoda na policama. A to nije učinio", kazao je Jaić na kraju.

Pročitajte više