Nema dokaza da su pesticidi povezani sa sindromom Zaljevskog rata

ISTRAŽIVANJA su pokazala da dugotrajno izlaganje određenim pesticidima i otapalima može ugroziti ljudsko zdravlje, ali ne postoji dovoljno dokaza koji bi utvrdili da su takve kemikalije povezane sa sindromom Zaljevskog rata, rekli su u utorak američki znanstvenici.

Ponovno preispitivanje oko 3.000 studija pokazalo je da kemikalije mogu štetiti osobama koje su njima izložene, ali se gotovo nijedna studija nije bavila ratnim veteranima, navodi se u izvješću Medicinskog instituta.

´Naša iscrpna provjera literature nije dovela do neočekivanih otkrića´, rekao je voditelj istraživanja Jack Colwill sa Sveučilišta Missouri.

´Naši zaključci o povezanosti izlaganja insekticidima i dugotrajnih zdravstvenih problema, uglavnom su slični zaključcima drugih znanstvenika´, rekao je Colwill.

Sindrom Zaljevskog rata slabo je opisana skupina bolesti koje su zabilježene kod mnogih veterana rata u Perzijskom zaljevu 1991. godine.

Većina liječnika slaže se da veterani imaju niz simptoma, ali stručnjaci ne mogu pronaći objašnjenje za tu bolest.

Sumnja se da sindrom Zaljevskog rata izazivaju cjepiva ili izlaganje kemikalijama, ali još nije pronađen točan uzrok.

Američki je Kongres zatražio od Medicinskog instituta - neovisnog tijela koje savjetuje federalnu vladu - da sastavi tim stručnjaka koji bi pokušali pronaći uzroke sindroma Zaljevskog rata.

Njihovo prvo izvješće fokusiralo se na osiromašeni uran, otrovni plin sarin i cjepiva, ali nije pronađen jasan dokaz o povezanosti sa sindromom.

Najnovije izvješće, koje također nije pronašlo uzroke bolesti, bavilo se utjecajima dugotrajnog izlaganja insekticidima i otapalima.

Pročitajte više