Neslavan kraj: Orešarov Uzor ide u stečaj

BRUNO OREŠAR nastavlja svoj tjedan iz pakla. Danas je konačno došao u Uzor, nekoć veliku tekstilnu tvrtku, koja se već godinama nalazi u problemima. Odluka je pala. Uzor ide u stečaj. Radnice su se rasplakale, no nadaju se da će u stečajnom postupku makar doći do svojih plaća, koje se ne isplaćuju već dulje od pola godine.

Splitski sud zaboravio na optužnicu protiv direktora Uzora

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je, inače, prije dvije i pol godine optužnicu protiv Uzorovog direktora Marka Tomića, i to zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te zloporabe stečaja. Premda je optužnica postala pravomoćna, splitski Općinski sud nije zakazao nijednu raspravu.

Državno odvjetništvo radi i na kaznenoj prijavi Sindikata radnika Modne kuće Uzor, koja je podnijeta u prosincu 2009. godine protiv direktora Tomića. Nedavno je policija dovršila obradu i poslala izvješće kojim Tomića terete za pogodovanje vjerovnika. Sumnjiče ga za štetu od 20 milijuna kuna. Dok su računi tvrtke bile u blokadi, ispunjavao je obaveze prema vjerovnicima, ali ne i državi, koja je zbog neispunjavanja zakonskih obaveza i blokirala račune.

Državno odvjetništvo nije u potpunosti bilo zadovoljno nalazom policije pa su zatražili provođenje daljnjih izvoda.

Orešar se pravda da je Uzor naslijedio gomilu dubioza iz vremena Miroslava Kutle pa nije uspio u svojoj nakani da firmu osovi na noge.

Danas je inače na splitskom Općinskom sudu trebalo započeti suđenje za malverzacije u još jednoj Orešarovoj tvrtki, bračkom Jadrankamenu. Optužnica Orešara i još troje tereti za izvlačenje 1,5 milijuna kuna. Suđenje ipak nije započelo zbog bolesti optužene Miroslave Lepčine, koja je doživjela srčani udar.

Pročitajte više