Nesporazum ili incident?

NAKON skandala koji je izazvao talijanski konzul u Splitu Marko Nobili zasad nema službenih reakcija dviju diplomacija. Iako je Nobili namjerno prešao policajcu motorom preko noge, u talijanskom veleposlanstvu tvrde da se radi samo o nesporazumu.

Prema informacijama koje su prenijeli hrvatski mediji, Nobili je u petak, samo nakon tjedan dana obavljanja dužnosti u Splitu, izazvao teški incident. Nobili je motorom i bez kacige ušao u pješaku zonu na splitskoj rivi za vrijeme održavanja akcije "Kupujmo hrvatsko". Kad ga je policija zaustavila odbio je pokazati dokumente, ali je zato okrenuo kravatu i pročitao neko ime (vjerojatno dizajnera, a možda, kao tvrdi talijanski tajnik, svoje).

Talijanski konzul je potom pokušao nastaviti vožnju, pa je jednom policajcu namjerno motorom prešao preko noge, a drugome otrgao džep s košulje i nanio ogrebotine. Tek kada su policajci Nobilu stavili lisičine odlučio se predstaviti.

Prvi tajnik talijanskog veleposlanstva u Zagrebu Giovanni Davoli izjavio je za Vjesnik da se dogodio nesporazum. Davoli kaže da konzul nije imao sa sobom dokumente, pa je pokazao poleđinu kravate jer je na njoj imao ispisano svoje ime.

"Naš konzul u Splitu ima odlične odnose s hrvatskom policijom i ne znam otkud u medijima informacija da je odgurnuo hrvatske policajce", rekao je prvi tajnik talijanskog veleposlanstva.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova navodno čeka službeno policijsko izvješće o incidentu.

Po izvješću koje je sastavila PU splitsko-dalmatinska, 37-godišnji Venecijanac sudjelovao je u "manjem verbalnom, a potom i fizičkom sukobu s policijom zbog vožnje motorom kroz pješačku zonu  bez kacige, te odguravanja policajca i bijega prema zgradi Konzulata".

Prekršajna prijava protiv Nobilia navodno neće biti podignuta jer je zaštićen diplomatskom putovnicom i imunitetom.

Tajnik Davoli trebao se bar ispričati hrvatskoj javnosti zbog nestašnog diplomata, a ne opravdavati njegovo neoubičajeno predstavljanje i komunikaciju s policijim.

Ne dvojimo da bi Talijani podigli veliku prašinu kada bi naš konzul u Trstu počinio sličan incident.

            

Pročitajte više