NHS od danas blokirao promet u općini Končanica

ČLANOVI udruge Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) blokirali su danas prometnicu na području općine Končanica, čime je blokiran promet na državnoj cesti Bjelovar Daruvar.

Kako je izjavio predsjednik kluba osnivača NHS-a Vladimir Novotny, traži se ostavka bjelovarsko - bilogorskog župana Damira Bajsa, budući da, kaže, "nije ispunio dano obećanje o sastanku s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem" vezano uz rješavanje problema koncesije nad državnim poljoprivrednim zemljištem na području općine Dežanovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Bajs je, kako je kazao Novotny, "obećao da će se danas u 14 sati održati sastanak s ministrom poljoprivrede koji je navodno župan dogovorio s ministrom". Međutim u NHS-u tvrde da župan očito nije govorio istinu budući da je ministar u posjetu Bavarskoj.

Udruga Nezavisni hrvatski seljaci blokirala je i prometnice na području općine Dežanovac u ponoć sa srijede na četvrtak i to nakon isteka ultimatuma od 48 sati, danog Općinskom vijeću Dežanovac da donese odluku o smanjenju koncesije državnog poljoprivrednog zemljišta na području te općine. Drže da bi smanjenjem koncesije sa 740 na 200 hektara više seljaka na budućim natječajima ostvarilo pravo na zakup ili kupnju tog zemljišta.

Nezavisni seljaci su s 30-ak traktora u središtu Dežanovca blokirali promet na raskrižju državne ceste Daruvar - Pakrac i županijske Daruvar - Kutina. Od Općinskog vijeća Dežanovca traže da promijeni Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Seljaci su ustrajni u zahtjevima da ostanu na cesti dokle god Općinsko vijeće Dežanovca ne donese odluku o smanjenju koncesije sa 740 na 200 hektara.

(Hina) xtp ydd

Pročitajte više